Bildet viser en tutekanne fra 1700-tallet

Månedens bilde i januar

Som gjenstand for månedens bilde i januar har vi valgt en antikvitet nylig innkjøpt til Herregårdens miljøustillinger: en såkalt tutekanne.

Tutekannen på bildet, støpt av kannestøper Lorentz Emsen Tøndern en gang på 1700-tallet, skal i sommer pryde et av bordene i Herregårdens hovedfløy.

Fra hollandske malerier, via kannestøperen i Bergen – til Herregården i Larvik

Høsten 2019 gikk museet til innkjøp av en tutekanne i tinn, også kalt pipekanne, på auksjon. Kannen ble støpt ved Tønderns verksted i Bergen tidlig på 1700-tallet, og er en skjenkekanne for vin.  Denne type kanner ble produsert i Europa på 1600-tallet, og kjennes ved sin slanke hals og firkantede tut med lokk. Tutekannetypen er godt kjent fra hollandske stilleben og interiørmalerier fra midten av 1600-tallet. Kannen omtales derfor ofte som Jan Steen-kanne, etter den hollandske kunstneren Jan Steen (1626–1679), som har denne og lignende kanner med i bildene sine.

Et produkt av sin tid

Tidligere var bruksgjenstander i tinn en nødvendighetsvare. Bruksgjenstander i tinn, avhengig av stand og økonomi, ble brukt både til hverdags og fest.  På 1600- og 1700-tallet ble det produsert mengder av kanner, mugger, fat, lysestaker, terriner, barselkanner, tallerkener og krus, med mer, i kannestøpernes verksteder.  Etter hvert overtok stentøy og porselen markedet, og rundt 1800 ble bruken av tinn i husholdningen gradvis borte.

Lorentz Emsen Tøndern var en av flere godkjente kannestøpere i Norge, og virket som mester i perioden 1707–1749.  Kannestøperne hadde sitt eget laug i perioden mellom 1685 og 1830-årene, og måtte merke sine varer med stempel. Dette gjør at vi i dag vet hvem som laget kannen vi har kjøpt. Du kan selv se bilder av enda to produkter fra Tønderns verksted på Digitalt Museum.