Bildet i svart/hvitt viser en mann med skjegg som leser en avis.

Månedens bilde i mars 2018

Det var lett å finne ut hvem mannen med avisen er. Den første kilden jeg gikk til var Per Nyhus.

Haremysteriet i vår fotosamling

En hare, en hund og en mann med en avis? Hva er dette?

Det var det første jeg tenkte da jeg kom over dette underlige fotografiet i vår fotosamling. Ved første øyekast ser dyrene ekte ut, med da jeg så etter for andre gang, så jeg at bikkja –  med klinkekuleøyne –  og haren bak venstre skulder på mannen, må være noen figurer i gips eller pappmasje. Eller var de utstoppet?

Men hva gjør dyrene der? Er mannen klar over det? Eller er det fotografen som har manipulert dem inn i bildet? Og hvem er mannen?

Til kildene

Det var lett å finne ut hvem mannen med avisen er. Den første kilden jeg gikk til var Per Nyhus. I «Larvik før og nå», hvor jeg hadde sett bildet, står det:

«Bertram Marius Steen var en mann full av samfunnsengasjement. I 1887 begynte han å utgi avisen «Det nye system» på egenhånd. Det holdt han på med i ni år med avislokaler i eget hus. Men så ble han like godt medeier av konkurrenten Østlands-Posten og ryddet plass for avisa i «Systemet»s  gamle lokaler. Men samarbeidet med Østlands-Postens nye mann, Ludvig Næss, gikk snart over styr, og i 1896 flyttet Steen til Bygdøy i Oslo. Her startet sønnen Bertel O. Steen, bilfirmaet som med tiden skulle gjøre familienavnet kjent over hele landet.»

Jeg sporet også opp mannen i Larviks historie bind tre. I kapitlet som handler om partipolitikken i Larvik står krass karakteristikk av Steen, han blir rett og slett bedt om å holde kjeft eller holde seg borte fra seriøse møter. Var mannen en kverulerende bråkmaker?

«Bertram Steen hadde en utrolig evne til å erte på seg folk, og det ble litt for livlig når han tok ordet i en debatt. Jarlsberg og Laurvigs Amstidende omtalte ham i sitt referat som «Hr. Steen fra Bygdø, der ikke burde tillates Ordet i noen alvorlig forsamling».»

Tabloid pioner

I en tredje bok, «Larvik og omegns industri og næringsliv» fra 1906, fant jeg følgende om avisredaktøren:

«….Hr. Steen hentet fra hovedstandens presse saklige artikler fra begge partier. I nummer på nummer hadde bladet side om side Høyre- og Venstre-artikler. Og da Hr. Steen samtidig tok opp til behandling spørsmål etter spørsmål som angikk Larviks ve og vel, hvor han ofte kom inn på det personlige, og til og med hadde en original stil, fikk bladet tallrike abonnementer. Ja, det var i sin tid det mest utbredte i byen.»

Utifra disse kildene om Hr. Steen skjønner vi at han var en mann som likte å sette saker opp mot hverandre og skape debatt. Er det det han prøver å symbolisere der han sitter og poserer med sin avis, en hare og en hund? En bekreftende kilde på dyrenes tilstedeværelse har jeg ikke lykkes å finne –  det forblir et lite mysterium.

Kilder

  • Aage Aagaard: «Larvik og omegns industri og næringsliv», 1906
  • Per Nyhus fotosamling
  • Per Nyhus: «Larvik før og nå». 2008
  • Larviks historie, bind III
Bertrand Marius Steen med sin avis "Det nye system". fra 1887 til ......... lilletorget 1 bind 1 lilletorget steen side 113