Månedens bilde i november

Jazzmusikeren Martin Sachnowitz er motivet for månedens bilde i november. På bildet ser vi en ung, velkledd mann som ser rett i kamera. Det er trolig tatt sent i 1930-årene.

Bildet er utlånt til Larvik Museum av familien Sachnowitz, og brukes i Vestfoldmuseenes formidlingsprosjekt «Det angår også deg».

Larviksgutten Martin Sachnowitz

Martin Sachnowitz var eldstemann i den store Sachnowitz-søskenflokken i Sveins gate på Nanset. Han ble født i 1910 og jobbet som butikkekspeditør i familiens klesbutikk. I byen var han imidlertid best kjent som en utmerket musiker og orkesterleder. Han spilte selv bass og trombone, og i 1939 startet han opp Vestfolds første jazzband. Bandet het først bare «Martins orkester», men da de i romjula 1939 hadde spillejobb på Roklubbens ball i Sandefjord, debuterte de med sitt nye navn, Harmony Kings.

Krigen kommer til Larvik

I april 1940 okkuperte Tyskland Norge. Larvik var viktig for tyskerne, og det tyske sikkerhetspolitiet hadde et av sine tjenestekontorer, Aussendienststellen, her. Det sterke tyske nærværet gjorde at situasjonen for Martin og de andre medlemmene av Sachnowitz-familien brått ble vanskeligere da Norge ble okkupert. De opplevde trakassering både fra okkupantene og fra tyskvennlige nordmenn. Familien opplevde å få butikkvinduene sine knust, og på butikkvinduet som vendte ut mot Torget ble det skrevet «Jødene er skyld i krigen».

Det tyske nærværet skapte også vanskeligheter for musikerne i Harmony Kings. I boka «Sigarett Stomp», som handler om jazzens historie i Norge, får vi vite følgende:

«Det ble arrangert konsert i Bøkeskogen i Larvik sommeren 1940. En konsert som fikk et uhyggelig intermesso. Tre av de medvirkende het Sachnowitz og var jøder. Martin spilte trombone, 19 år gamle Herman spilte trompet og søsteren Marie var refrengsangerinne. I det øyeblikket hun trådte fram foran mikrofonen reiste en del tyske soldater på første benk seg og snudde demonstrativt ryggen til. Marie og orkesteret gjennomførte, men situasjonen skapte selvsagt redsel og uhygge. […] Eldstebroren Martin tok episoden i Bøkeskogen med en jazzmusikers galgenhumor. Han hvisket til Herman i trompetrekka: – Ta det med ro, de skyter saksofonistene først …»

I tysk politis søkelys

Noen måneder senere ble det enda mer alvorlig for Martin. Den 15. oktober 1940 ble han plutselig arrestert. I arrestasjonsprotokollen, som befinner seg i Statsarkivet på Kongsberg, står det ikke angitt noen grunn for arrestasjonen. Det står bare at han er arrestert etter ordre fra det tyske politiet. Dagen etter ble også lillebror Samuel arrestert. Martin ble sluppet ut etter bare et døgn, mens lillebroren først satt 12 dager fengslet i Larvik før han ble sendt videre til Møllergata 19 i Oslo.

Som Larviks eneste jødiske familie, var familien Sachnowitz hele tiden i det tyske politiets søkelys. To dager før jul i 1940 ble Martin arrestert på nytt. Det var søndag kveld, og Martin var ute og hygget seg på Pensjon Farris, bedre kjent i Larvik som Villa Farris. I 21-tiden kom han i håndgemeng med tyske soldater. Vi kjenner ikke foranledningen, men i fengselsprotokollen for denne kvelden kan vi lese følgende:

«Kl. 21.10: telefon fra Pensjon Farris ved politikonstabel Sørens om at det var ordre fra kommandanten at Martin Sachnowitz skulle hentes fra Pensjon Farris og bringes til politivakten. Sachnowitz skulle holdes i forvaring til imorg. og han måtte ikke gis anledning til å konferere med noen. Personalia skulle opptas. Innbraktes fra Pensjon Farris ved konstabel Rolf Andersen og Henry Andersen: Martin Sachnowitz f. 10.10.1910 i Oslo, ugift, ekspeditør, bopel Sveinsgt 15. Han hadde vært i slagsmål med tyske soldater på Pensjon Farris. Sachnowitz hadde drukket rusdrik, men var ikke åpenbart beruset. Politimesteren ble gjort kjent med foranstående og han ga ordre om at Sachnowitz skulle settes ut på fengselet. Ledsaget politikonstablene Hansen og R. Andersen Sachnowitz ut til fengselet. Personalia av Sachnowitz ble levert de tyske myndighetene ved en soldat som kom til politivakten.»

Arrestasjon og ydmykelse

Også nå ble Martin Sachnowitz arrestert etter ordre fra det tyske politiet. Men denne gangen ble han sittende lenge i fengsel. Først i begynnelsen av mars 1941 ble han løslatt. Han fikk noen få måneder i frihet, før han igjen ble arrestert og satt fengslet fra juli til oktober 1941. I løpet av ett år satt han fengslet 153 døgn. Boka «Vestfold i krig» gir følgende beskrivelse fra Martin Sachnowitz’ fengselsopphold i Larvik:

«I løpet av 1941 ble både Israel og de eldste sønnene Martin, Elias og Samuel arrestert flere ganger. De ble pint og ydmyket på forskjellige måter. Da Martin en gang satt arrestert flere måneder i Larvik, lot de håret og skjegget hans vokse. Så barberte de ham på den ene siden av hodet og ansiktet, og lot ham paradere utenfor fengselet med et uladd gevær i hendene.»

Deportasjon

Et år etter den siste fengslingen, den 26. oktober 1942 ble Martin arrestert for fjerde gang. Denne gangen ble han arrestert sammen med faren sin og de fire yngre brødrene Elias, Samuel, Herman og Frank. De ble fraktet til Berg interneringsleir utenfor Tønsberg. Den 26. november ble de fraktet til Akershuskaia i Oslo og deportert til utryddelsesleiren Auschwitz. Martin døde der i mars 1943.

Hvert år den 26. november markerer Larvik Museum dagen da 529 norske jøder ble deportert. Det gjør vi ved å pusse de ni snublesteinene som er lagt ned utenfor det som var familien Sachnowitz’ butikk ved Torget 4 i Larvik. Vi tenner lys og legger ned blomster for å minnes Martin, Elias, Samuel, Rita, Marie, Herman, Frida, Frank og Israel, og for minne både oss selv og Larvikssamfunnet om at vi aldri kan ta våre demokratiske rettigheter som en selvfølge. Vi må bidra der vi kan mot antidemokratisk tankegods, diskriminering, dehumanisering og brudd på menneskerettighetene.

 

Kilder:

Egil Christophersen (1995): Vestfold i krig.

Bjørn Stendahl og Johs Berg (1991): Sigarett Stomp. Jazz i Norge 1940-1950, Norsk jazzarkiv.

Statsarkivet i Kongsberg, A-755, Larvik distrikt-/hjelpefengsel, Ga, varetektsfanger, nr. 10.

Statsarkivet i Kongsberg, A-738, Larvik politikammer, Ja, vaktjournal, nr. 25.

 

Bildet gjengitt i sin helhet:

Bildet viser Martin Sachnowitz