Bildet viser kong Haakon VII som studerer en nøkkel til Herregården han har fått i gave

Månedens bilde i september

29. september 1946: Kong Haakon VII får en helt spesiell gave av byens befolkning.

“Kongen fikk en sølvnøkkel til Herregården i gave”

Slik lyder en overskrift i Østlands-Posten 30. september 1946.

Dagen før, den 29. september, hadde kong Haakon VII og hans følge kastet glans over Larviks 275-årsjubileum. Kongen hadde deltatt i tog ned Nansetgata, blitt hyllet fra balkongen i Thirud-gården på Torvet, overværet Kongesangen og ordfører Charles Anderssens tale, og selv holdt tale til tusenvis av festglade mennesker. Larvikssangen ble også sunget. En Oslo-journalist uttalte til Østlands-Posten at han “sjelden hadde sett Kongen så beveget…”.

Lunsj i Herregården

Etter seansen på Torvet fikk kongen omvisning i Herregården av dr. Hansteen, styreformann i Larvik og Omegns Museumsforening. Et høydepunkt fra besøket i Herregården fant sted under et standsmessig lunsjmåltid, som ble inntatt “i Herregårdens riddersal og noen av de tilstøtende rom”, slik Østlands-Posten beskriver det. Skildringen av festens rammer var som følger:

“Den vakre, harmoniske bygning er som skapt til fest og den strålende oppdekning med skinnende hvite duker, sølvkandelabre med levende lys, nelliker og georginer i flammende buketter i lave skåler og høye glass skapte en stemning og en høytidsfølelse av de sjeldne.”

En helt spesiell gave

Joseph Clemens, forsikringsmann og dikter, satt i jubileumskomiteen, og er mannen som kom opp med ideen til det som skulle bli byens helt spesielle gave til kong Haakon VII: en egen nøkkel til Herregården. Nøkkelen var et forseggjort arbeid i sølv, utført av gullsmed Kjendlie (Felumb), som selv hadde “prøvekjørt” nøkkelen i låsen. Nøkkelen lå i et skrin i naturfarget bøketre, laget av snekkermester Wilhelm Hansen. Toppen av skrinet var prydet med en gravering av Herregården, utført av en gullsmedsvenn som også lød navnet Wilhelm Hansen. Og alt var kommet i stand i løpet av kun åtte dager – da Clemens først luftet sin idé.

Bildet fra “riddersalen”

I Larvik Museums samlinger finnes et bilde, det samme som ledsager denne artikkelen, som dokumenterer stemningen i “riddersalen” like etter at gaveoverrekkelsen har funnet sted. Bak bildet var det klistret en plate, hvor det blant annet stod skrevet:

“Aldri har vel H.M. smilt bredere enn ved denne anledning! Han sa: “Undres på hva dr. Hansteen ville si om han en morgen fant mig i Herregården, – ja, for nu kan jeg jo låse mig inn om natten”.

Jeg satt vis a vis Kongen ved bordet. Joseph Clemens”

Bildet viser Hansteen, som stolt holder skrinet åpent. Kanskje forteller han om tilvirkningen av nøkkel og skrin? Eller snakker de kanskje om nøkkelen som passer i den store, tunge porten? Kongen selv sitter på sin stol med et oppriktig, nysgjerrig smil, og studerer nøkkelen han holder i den ene hånda, med en tent sigarett i den andre. Ordfører Anderssen og fylkesmann Johannes Gerckens Bassøe iakttar seansen, de også smilende. Stemningen ser riktig så hyggelig og avslappet ut.

Kilder:

Lokalhistoriewiki: Joseph Clemens. Marthe Glad Munch-Møller (besøkt 27.09.19)

Østlands-Posten (30. september 1946)

Gro Stalsberg, arkiv og samtale