Månedens bilde

Her viser vi historiske fotografier med tilknytning til Larvik.

Bildet viser musikere og sangere i Larvik kirke

Den tredje og fjerde juledag 1944 og tredje og fjerde nyttårsdag 1945 fikk Larviks befolkning muligheten til å være med på en stor konsertopplevelse i Larvik kirke. Gruppebildet av musikere og kor er blitt månedens bilde i desember, og samtidig den siste artikkelen i denne serien inntil videre.

Månedens bilde i november

Larvik Museum, Vestfoldmuseene

Jazzmusikeren Martin Sachnowitz er motivet for månedens bilde i november. På bildet ser vi en ung, velkledd mann som ser rett i kamera. Det er trolig tatt sent i 1930-årene.

Bildet viser en gipsmodell av Herregården fra 1926

Månedens bilde i oktober er en situasjonsrapport fra konservatorens verksted, hvor en gipsmodell av Herregården får et sårt ettertrengt løft. Foto: Aleksander Vågen Oxholm

Miniatyrportrettet av Ulrik Frederik Gyldenløve

Månedens bilde i september er et miniatyrportrett av Norges stattholder Ulrik Frederik Gyldenløve (1638–1704). Larvik grevskap ble opprettet den 29. september 1671 med Gyldenløve som den første greven. Grunnleggelsen av byen Larvik knyttes til samme dato, og derfor feires byens 350 års jubileum i 2021. Så enkelt kan det sies, men historien bak faktaene er mer komplisert enn som så, og involverer så vel rikspolitiske hendelser som mer lokale.

Bildet viser en pikeklasse i Larvik i 1951

Månedens bilde i august

Larvik Museum

I disse dager er det skolestart for mange elever. Sommerferien er over og et nytt skoleår tar til. For de yngste barna er det kanskje første gang de går inn i skolegården og møter en helt ny hverdag. De eldre elevene treffer igjen kjente lærere og skolekamerater. (Foto: Jacob Emanuel Ludwigsen/Vestfoldmuseene).

Bildet viser en kurbygning fra Larvik Bad

Månedens bilde i juli

Larvik Museum

En eksklusiv kuranstalt dukket opp på Nanset på slutten av 1880-tallet. Bruken av anstalten fulgte tett de samtidige europeiske trendene innen helse og rekreasjon. (Foto: Ukjent fotograf, Per Nyhus lokalhistoriske fotosamling/Larvik Museum. Utlånt av Gudrun Morris)

Bildet viser en akvarell med motiv fra Larvik fra 1814

Månedens bilde i juni

Larvik Museum

Et spleiselag sørget for at vi fikk sikret oss akvarellen med Carl Gustaf Strøms utsikt over Larvik i 1814. Maleriet skal snart tilbake til Langestrand, der det hører hjemme.

Bildet viser en illustrasjon av luftskipet Norge over Nordpolen

Månedens bilde i mai

Larvik Museum

Månedens bilde viser luftskipet «Norge» som natt til den 12. mai i 1926 fløy over Nordpolen. Om bord i skipet var blant annet Roald Amundsen – og Oscar Wisting fra Larvik.
(Foto: Faksimile Østlands-Posten)

Bildet viser et motiv fra Farriskilen

Månedens bilde i april

Larvik Museum

Et gammelt foto over Farriskilen ga digital fotomedarbeider og museumsvert Maria Kolstad Johannessen en anledning til å nøste opp i stedets brukshistorie (Foto: Larvik Museum/Per Nyhus lokalhist. fotosamling, utlånt av Ruth Børresen ).

Bildet viser glassverksarbeidere

Månedens bilde i mars

Larvik Museum

Larviks strender har lag på lag med historier. I denne artikkelen utforsker museumspedagogen Glassverkstrandas historie. Derfor er et motiv av glassverksarbeidere blitt månedens bilde i mars.

Bildet viser en kanonkule

Museumspedagog Marianne Sørensen fikk et tilbud hun ikke kunne takke nei til: en kanonkule.

Bildet viser en tutekanne fra 1700-tallet

Månedens bilde i januar

Larvik Museum

Som gjenstand for månedens bilde i januar har vi valgt en antikvitet nylig innkjøpt til Herregårdens miljøustillinger: en såkalt tutekanne.

Bildet viser en sentrumsgate med julebelysning i Larvik på 1930-tallet

Samlingsrådgiver Gro Stalsberg har skrevet om et stemningsfullt bybilde fra 1930-tallet. (Foto: Per Nyhus' fotoarkiv/Larvik Museum)

Bildet viser vraket av et fly i Brunlanes

Månedens bilde i november forteller om en dramatisk hendelse fra krigens siste dager. Situasjonen var sjeldent veldokumentert, og derfor velger vi å la denne saken ledsages av noen flere bilder (i bunnen av artikkelen).

Bildemontasjon viser primstavens to sider

I nær fortid var 14. oktober kjent som dagen man snudde primstaven.

Bildet viser kong Haakon VII som studerer en nøkkel til Herregården han har fått i gave

29. september 1946: Kong Haakon VII får en helt spesiell gave av byens befolkning.

Bildet viser avduking av Oscar Wistings statue i 1939

Månedens bilde i august

Larvik Museum

Månedens bilde er et kornete avisbilde fra avdukingen av Oscar Wisting-statuen i Larvik.

Bildet viser brann i Larvik

Månedens bilde i juli

Larvik Museum

Et ukjent bilde fra bybrannen i 1902 viser seg å være en fotohistorisk skatt. På grunn av fotodokumentasjonen av bybrannens etterspill tillater vi oss noen flere bilder i denne månedens sak.

Bildet viser et portrett av Jens Kristian Limkjær

Månedens bilde i juni

Larvik Museum

Prosjektleder og rådgiver Ane Ringheim Eriksen har valgt ut et portrett av Jens Kristian Limkjær, som presenteres i den nye utstillingen "Krigsseilere fra Larvik", som månedens bilde i juni.

Bildet viser Larvik havn ca. 1880-1881

Månedens bilde i mai

Larvik Museum

Larvik Museums samlingsrådgiver Gro Stalsberg skriver om funnet av et gammelt, lite fotografi fra havneområdet i Larvik – og alt det rommer.

Bildet viser gravplaten til Johan Randulff Bull

Månedens bilde i april

Larvik Museum

Ved Larvik kirke ligger en gravplate etter Johan Randulff Bull. Det er 270 år siden Norges første høyesterettsjustitiarius ble født.

Bildet viser inventar, personal og kunder i en kolonial på Torstrand i Larvik i ca 1915

Månedens bilde i mars

Larvik Museum

Et interiørbilde fra P. M. Borge med kolonial, fetevarer og manufaktur viser sirlig orden – og god bemanning.

Bildet i svart/hvitt viser kvinnelige elever i et skolekjøkken.

Månedens bilde i januar

Larvik Museum

I vår store skoleboksamling fra Torstrand og Romberggata skoler fant jeg en liten, godt brukt bok; «Folkeskolens kokebok» (utgitt rundt det forrige århundreskiftet).