Bildet viser malerikonservator Kristine Draugedalen i gang med å rense maleriet av dampskipet Laurvig.

Skuteportrett fra Larvik stiger ut av «tåken».

Blant Larvik Sjøfartsmuseums mange gjenstander finner vi en stor og rikholdig samling skuteportrett. De første bildene ble samlet inn av Larvik Sjømannsforening (etablert i 1849) og ble i 1929 en del av grunnstammen til Larvik sjøfartsmuseums samlinger.

I skuteportrettene ligger det mange spennende historier; om skutene og deres skjebne, kapteiner og deres meritter, og om skutemalerne som i havner verden rundt portretterte skuter for redere og kapteiner.

Noen av disse skuteportrettene og skutemalerne presenteres i Larvik Museums kommende utstilling i Larvik sjøfartsmuseum sammen med skipsmodeller og historier om skipsbygging og Larviks mange redere.

Rengjøring og konservering

En viktig del av museets oppgaver er å ta godt vare på gjenstandene. I det ligger også rengjøring og konservering. Etter mange år i en museumsutstilling eller på en vegg i en stue, eller kanskje stuet vekk på loft og i kjellere, er det nødvendig å sjekke tilstanden til bildene før de på nytt skal pryde en vegg.

I dette har malerikonservatoren en viktig rolle. På maleriene finner man ofte overflateskader som mugg, støv og skitt og misfarging etter tobakksrøyk, rifter i lerret og maling som krakelerer. Akvarellene er oftest dekket av glass, og her er det særlig fuktskader og mugg og støv som dominerer. Ikke alt lar seg fjerne, men mye kan rettes opp ved kyndig behandling, noe bildene nedenfor viser.  Det er en fryd å se farger og detaljer tre fram i bildet på nytt. Vi gleder oss til å vise frem resultatet i Larvik Sjøfartsmuseum sommeren 2015.

Utstillingen «Stolte skip på verdens hav»
Historier om skutene og deres skjebne, kapteiner og deres meritter, om storm og havari, om mannskap, slit og sykdom, om gode fortjenester og økonomisk ruin. Les mer om utstillingen her!
Stolte skip på verdens hav
Malerikonservator Kristine Draugedalen i gang med å rense maleriet av dampskipet Laurvig. Foto: Gro Stalsberg, Larvik museum
Maleri av barken «Baron Holberg» under konservering.
Forskjellen er påtagelig på bildet av dampskipet «Laurvig»