Bildet viser en eldre, fornem mann som drikker en kopp te.

Tekannen

Drikker du te? I våre dager kan vi kjøpe mange typer te. Skal du være riktig sunn er grønn te veldig bra å drikke, ifølge helseeksperter.

Visste du at te var luksusdrikk på 1700-tallet? Med store handelsskuter ble det importert te fra Kina og India, kaffe fra Etiopia og sjokolade fra Sydamerika, og den gangen var dette kostbare motedrikker. Det var bare rike mennesker som hadde råd til å drikke kaffe og te. I byene oppsto egne kaffe- og te-hus og dit gikk de fine, rike menneskene og drakk kopp etter kopp med oppkvikkende kaffe og te.

Leger anbefalte folk å drikke kaffe om man skulle bli kvikk og rask. Kaffe var bra for luft i magen – og det kunne saktens de forspiste, oppblåste mennene trenge. Kaffe hadde også oppkvikkende virkning, man mente at den kunne gjøre en full mann edru!

Å drikke sjokolade var ren medisin og det var suveren styrkedrikk for gamle og syke. Te, det var bra mot alt! De som eksperimenterte med medisin på den tiden anbefalte folk å drikke 50 kopper te daglig. Om man hadde lyst til å drikke flere hundre kopper te om dagen, var det bare bra for helsa!

Tekannen du ser på bildet er over 150 år gammel. Er det ikke utrolig at den er like fin, den har bare noen få skrammer. Tekannen står nå utstilt sammen med mange andre gamle ting på Larvik Museum, og de kan du se når utstillingen «Grenseløst» åpner i slutten av februar.

Lesetips

H. C. Andersen, han som skrev «Prinsessen på erten» og «Den stygge andungen», har også skrevet en historie om en tekanne. Det er en fin historie på noen få sider som jeg anbefaler deg å lese.

Jeg avslutter derfor med å si:

Ta en kopp te og du blir kvikk og rask som bare det!

Tekanne fra Larvik museum
Illustrasjon: Hans Jørgen Sandnes