Gildehallen

Bli med inn i en av vikingenes flotte festsaler!

Hva er Gildehallen?

I sagaene leser vi om mektige høvdinger og konger som hadde egne gildehaller. Aller mest kjent er kanskje Valhall, salen der falne vikingkrigere ble ønsket velkommen etter en verdig død i kamp. Hallene var ikke boliger, men festsaler for eliten der politiske og religiøse seremonier fant sted. Når arkeologer oppdager spor av slike hallbygninger, regnes det som tegn på et viktig maktsenter.

Gildehallen på Borre

På Borre har det blitt funnet spor av minst tre store bygninger som er tolket som haller! Disse stammer sannsynligvis fra merovingertiden, perioden rett før vikingtiden. At det har vært haller her på Borre også under vikingtiden er sannsynlig basert på at gravfeltet ble aktivt brukt under denne perioden.

En rekonstruert gildehall

Ingen haller har overlevd frem til vår tid, men ved hjelp av arkeologiske funn, skriftlige kilder og ikonografi er det mulig å tenke seg hvordan slike bygninger så ut. Vår egen Gildehall ble bygget i 2013, og er et aktivt prosjekt for å gjenskape vikingtiden slik at besøkende kan føle at de har reist tilbake i tid. Utseende både utvendig og innvendig er designet basert på ulike faglige vurderinger og teorier. Her kan du, blant annet, se fire takbærende stolper, utskåret og malt med inspirasjon fra Oseberg og sagaene.

Når du besøker Gildehallen, vil du alltid bli møtt av en viking som kan fortelle deg om hvordan livet ville vært i en av disse imponerende hallene.

Lær mer om Gildehallen

Har du lyst til å lære mer om gildehallen, kan du fordype deg i artiklene på våre sider om «Vikingtid i Vestfold».

Vikingfest i Gildehallen?
Lyst til å oppleve vikingfest i Gildehallen? Vi tilbyr fester som passer til mange forskjellige anledninger, inkludert: bursdager, jubileer, firmafester og bryllup.
Opplevelser på Midgard