Hopp til hovedinnhold

Grønne vikinger: Garnbinding

  • 1/1

Lei av plastposer? Lyst til å lære hvordan du selv kan lage lette, holdbare og ikke minst praktiske nett til grønsaker og andre varer?

Temaet for denne månedens Grønne Vikinger Verksted er garnbinding, dette er samme teknikk som man bruker når man skal lage eller reparer fiskegarn for hånd. Men den kan også brukes til alle mulige andre slags nett. Som for eksempel ballnett eller høynett til hest, lastenett til tilhenger, hengekøyer eller bærenett.

Garnbinding oppstår i steinalderen og det eldste nettet vi har spor av kommer fra Finland og er ca 10300 år gammelt! Garn har vært viktig for fiske og fuglefangst verden over og er i dag helt sentralt i kommersielt fiske. Nå lages garnene av nylon, men før plast kom i bruk bandt man garn av hamp og bomull og før det igjen lagde man garn av plante fiber som brennesle, lind og selje.

Vi bruker husholdningshyssing, det er billig, slitesterkt og kan vaskes, men det går fint an å bruke annen hyssing, bomulls eller lingarn også. Ta gjerne med om du har noe du lurer på om kan brukes!

Du lærer hvordan man binder garn og kan velge om du vil lage et grønsaknett eller bananhengekøye du kan henge opp over kjøkkenbenken og blir du ikke ferdig kan du fortsette hjemme.

Vi har det du trenger, dvs bøtenål, kjevle (maskevidde mal) og bomullsgarn.

Opplegget passer for alle som er interessert i å lære mer om håndverk, vikingtid og/eller bærekraft. Det kreves ingen forhåndskunnskap for å være med.

Pris/billetter

Billetten er inkludert i den vanlige inngangsbilletten (gratis for medlemmer av venneforeningen opptil et visst antall) og foregår i konferansesalen fra 16.30 til 19.00 og kan det være opptil 12 deltagere. 

Vi oppfordrer til å kjøpe billetter på forhånd via Ticketco (se link under) ettersom det er begrenset med plasser. Det er også mulig å dukke opp men det kan ikke garanteres ledig plass.

Kjøp billetter til Grønne vikinger: Garnbinding her:

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1