Hopp til hovedinnhold

Grønne vikinger: Pinnebånd = Sprang

Har du lyst til å lære sprang men synes det ser vanskelig ut, eller har prøvd og ikke fått helt grepet på det?

  • 1/1

Har du lyst til å lære sprang men synes det ser vanskelig ut, eller har prøvd og ikke fått helt grepet på det?
Da er pinnebånd, eller pinnaband midt i blinken for deg! 

Pinnebånd utføres med akkurat samme teknikk men på en mye enklere måte.
Og om du lurer er det ingen hester involvert, men tvert imot en tekstilteknikk som er kjent iallfall helt tilbake til bronsealder. Da lagde man fine hårnett eller luer med denne metoden, fra eldre jernalder har man også funn av leggvarmere eller kanskje var de til armene? Teknikken har oppigjennom tiden blitt brukt til tøyelige bærenett, belter, hosebånd, vakre blondeaktige kirke tekstiler, duker og gardiner og mye annet.

Sprang utføres ved at man tvinner tråder om hverandre i en bestemt rekkefølge sånn at trådene griper i hverandre og danner et elastisk tekstil. Vanlig sprang utføres i en ramme hvor en sammenhengende tråd er satt opp litt som om det var en vev, men hvor man altså tvinner tråden om seg selv og tekstilet dannes både oppe og ned i ramma. Pinneband foregår uten ramme og med mange tråder, noe som gjør at det er mindre å holde styr på og du kan slippe taket uten at alt rakner og du lettere kan rette feil.

Pinneband er altså en ypperlig måte å lære seg å sprange på og her legge vi lista så lavt som mulig sånn at du kan konsentrere deg om å få teknikken på plass. Vi bruker garn i to farger og lager en fin liten pose, og blir du ikke ferdig kan du fortsette hjemme. Og blir du bit av basillen vet du hva du skal gjøre med alt restegarnet ditt framover!

Opplegget passer for alle som er interessert i å lære mer om håndverk, vikingtid og/eller bærekraft. Det kreves ingen forhåndskunnskap for å være med og vi har det du trenger av utstyr og materiale.


Praktisk informasjon

Billetten er inkludert i den vanlige inngangsbilletten (gratis for medlemmer av venneforeningen opptil et visst antall) og foregår i konferansesalen fra 16.30 til 19.00. 

Vi kan være opptil 12 deltagere. Derfor oppfordrer vi til at man kjøper billetter på forhånd via Ticketco (se lenke under) ettersom det er begrenset med plasser. 

Det er også mulig å dukke opp men da det kan ikke garanteres ledig plass).

Velkommen til grønne vikinger!

Kjøp billetter her:

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1