Bildet viser en folkemengde iført vikingklør som barker sammen.

Vikingenes kampstiler

Under Midgard vikingfestival vil publikum få oppleve ekte hærkamp. Borrefylkingen fra Vestfold vil møtes til kamp i både Western style og Eastern style når slaget om Borre skal utkjempes.

Du har vel fått med deg at Husfrua inviterer til Midgard vikingfestival 6. og 7. juli?

Western style

Hærkamp, eller western style som det ofte kalles, er et sett med regler som gjør det mulig å utkjempe store slag på en relativt trygg måte, uten at utøverne trenger mye beskyttelse. I vikingtiden hadde de fleste krigere kun skjold til beskyttelse, og hærkamp kan derfor gi en relativt realistisk fremstilling av hvordan et slag ville sett ut.

Hærkamp er den mest utbredte kampstilen i Norge. Systemet baserer seg på at utøvere som blir truffet av våpen i overkropp, overarm eller lår er ute av kampen. Treff i hodet er ikke tillat. Det er ingen dommere, alle er selv ansvarlige for å opptre ærlig på slagmarken.

Eastern style

Eastern style er et regelsett som minner mye om hærkamp. Hovedforskjellen er at det er lov å treffe motstanderen i hodet, og alle utøvere må derfor bære hjelm. Som i hærkamp teller også treff i overkropp, overarm og lår.

I Eastern style tillates kun treff med våpenets egg, og det skal være hardt nok til at et tilsvarende treff med et skarpt våpen kunne medført skade. Utøverne bærer derfor mer beskyttelse, og representerer vikingtidens elitekrigere ikledd hjelmer og brynjer. Eastern style er stadig mer populært i Norge.

Les mer om festivalen
Midgard vikingfestival
Bildet viser flere personer iført vikinghjelmer som holder skjold og våpen.
Easter style. FOTO: Sarah Rosenquist
Bildet viser et bilde tatt i fugleperspektiv av en folkemengde med våpen iført vikingklær.
Western style. FOTO: Rebekka Olafsen Aarum
Bildet viser to grupper som barker sammen med spyd og skjold.
Western style. FOTO: Rebekka Olafsen Aarum