Las Palmas-dukke

Hvalfangstmuseet fikk en «Las Palmas»-dukke til sin samling. Denne dukken er ca. 60 år gammel. Giveren av dukken fikk den i gave av faren da hun var barn på 1950-tallet.

Faren, som var sjømann/hvalfanger, hadde dukken med seg da han kom hjem fra hvalfangst. «Las Palmas»-dukke fikk sitt navn fordi de ble kjøpt i Las Palmas på Gran Canaria. Kokeriene gikk ofte inn for å bunkre olje på Kanariøyene.

Dukken representerer en gave som barn av sjøfolk/hvalfangere ofte fikk. Denne dukken er i god stand, til tross for celluloidmaterialets dårlige holdbarhet. Sove- og gådukken har brunblondt halvlangt hår med korketrekkere. Rødmalt, åpen munn og med brune øyne. En stråhatt med strikk til å feste under haken. Bomullskjole med applikerte blomster. Kjolen er stramt festet sammen bak, og er ikke beregnet til å ta av og på. Dukken har undertøy (rosa bukse), hvite sokker og hvite sko.

«Blant småjentene var de såkalte Las Palmas-dukkene svært populære. Las Palmas på Kanariøyene var fast bunkringshavn for hvalbåtene på hjemreisen»

Les mer på Hvalfangstmuseets egen hjemmeside, «Hvalungær» og dukker fra Las Palmas, og sovedukker fra Las Palmas. Se også på Digitalt Fortalt: Hvalfangerens hustruer og familier.

Se også flere bilder av dukken på Digitalt Museum