Minner rundt bunad og bunadbruk – en landsdekkende innsamling

Hva betyr bunad for deg? Brukte du bunad som barn? Har du bunad nå? Og synes du man kan bruke hvilken som helst bunad?

Bunaden er for mange et kjært plagg. Det sies at nesten 70 prosent av alle norske kvinner har minst én bunad og omtrent 20 prosent av alle menn har bunad. Men hvorfor skaffer folk seg bunad og hva betyr den for dem? Dette ønsker vi å vite mer om.

Innsamlingen er del av et forskningsprosjekt om bunad og bunadbruk de siste 150 årene. Vi har mye historisk kunnskap om emnet, men trenger mer informasjon om det som skjer i dag. Målet er å samle kunnskap om hva bunaden betyr for den enkelte, hvordan den anskaffes og hvordan den brukes ved ulike anledninger osv. Om du har egne historier knyttet til din bunad, vil vi gjerne å få høre dem!

Internasjonalt står den norske bunadbruken i en særstilling. Det arbeides for å nominere den til UNESCOs representative liste for verdens immaterielle kulturarv. Bak initiativet står Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Norges Husflidslag, Norges Ungdomslag, Norsk Folkedraktforum og Studieforbundet kultur og tradisjon.

I samarbeid med Norsk Etnologisk Gransking (NEG) og Samtidsnett (Nettverk for samtidsdokumentasjon og forskning ved kulturhistoriske museer) er Vestfoldmuseene IKS ansvarlig for innsamlingsprosjektet: Bunad og bunadbruk.

Hjelp oss med å dokumentere den norske bunadstradisjonen: minner.no og svar noen spørsmål.