Hopp til hovedinnhold

Thor Heyerdahl stipend 2018

Årets tema er «Klima og miljø»

  • Bilde av Thor Heyerdahl i lyseblå kortermet skjorte. Han smiler og ser mot venstre.
    1/1

Vinnerne av Thor Heyerdal Stipend 2018

Vinnerne av årets Thor Heyerdahl Stipend er blitt plukket ut. I år mottok vi 49 bidrag fra elever ved 18 skoler og fra 13 regioner spredt over hele Norge.

1. premie:
Haakon Lauvrak, Emilie Gule Karlsson og Kristina Jacobsen – Dahlske vgs
Premie: Stipend på 25.000,- kroner

Tema: Film. Bidrag: Informasjonsfilm om klima og miljø.

Juryens begrunnelse: Bidraget gir en god introduksjon til fakta i verdens miljøproblematikk. De forskjellige temaene blir styrket gjennom spennende bruk av «green screen»-effekter og grafiske elementer. Juryen ser at humor er brukt som et ekstra virkemiddel, noe som øker underholdningsverdien. Filmen synes å være inspirert av YouTube-formatet og henvender seg til unge målgrupper. Skaperne av filmen gir oss en antydning av problematikken mellom rike og fattige land, utfordringer og skyld/ansvar for å gjøre noe med den kritiske situasjonen. Juryen sitter igjen med et inntrykk av at denne gjengen er sterkt engasjert av fakta og miljøvern. Gratulerer med et stipend på 25.000,- kr.!

2. premie:
Klasse KD2A – Bodin vgs
Premie: Stipend på 15.000,- kroner

Tema: Forretningsidé. Bidrag: Bærenett av resirkulerte materialer med egne trykk.

Juryens begrunnelse: Bidragsyterne tar et skikkelig tak i kampen om plasten! Juryen tror KD2A vil kunne inspirere og påvirke mange til å endre holdning gjennom deres kreative gjenbruk av materialer og redesign av brukte ting, i tillegg til å sende sine personlige budskap gjennom illustrasjon og trykk på bærenettene sine. Juryen anbefaler KD2A til å spre det gode budskapet sitt til andre skoler og klasser, og oppfordre elever til å lage sine egne produkter, slagord og illustrasjoner! Gratulerer med stipend på 15.000,- kr.!

3. premie:
«Grønne søstre» – Kaja Hultgren Og Lotte Haga – Slottsfjellet vgs
Premie: Stipend på 10.000,- kroner

Tema: Interaksjon. Bidrag: Instagramside.

Juryens begrunnelse: De grønne søstrene bruker «Instagram», en meget aktuell interaktiv kanal, til å spre budskapet om forskjellige miljøproblemer gjennom små fortellinger i innleggene sine. Digital publisering når gjerne ut til flere mennesker, er mer målrettet og setter mindre avtrykk i naturen, noe som er i tråd med årets tema. «Grønne søstre» har et godt potensiale til å få med seg mange nye klimaforkjempere gjennom deres personlige måte å informere på og å spre kunnskap om problematikken. Juryen oppfordrer «Grønne søstre» til å opprettholde trykket og bli enda mer målrettet for å øke antall følgere og endre holdninger.

Besøk instagram.com/gronne_sostre/ for å se hva de bidrar med. Gratulerer med et stipend på 10.000,- kr.!

Om Thor Heyerdahl stipendet

Under markeringen av Thor Heyerdahls 100-årsjubileum 6. oktober 2014, ga regjeringen en gave på kr 150.000 til stiftelsen The Thor Heyerdahl Institute med intensjon å dele ut disse midlene til engasjert ungdom i form av stipender. «Gjennom sitt eventyrlige liv og virke bidro Thor Heyerdahl med å skape kunnskap, interesse og engasjement for viktige globale spørsmål, fra natur- og miljøvern til internasjonal dialog. 

Disse temaene er ikke mindre aktuelle i dag», uttalte kulturminister Thorhild Widvey ved tildelingen i 2014. Stipendkonkurransen har følgende temaer: 

  • 2016: "Internasjonal Dialog"
  • 2017: "Kulturarv og identitet" 
  • 2018: "Klima og miljø" 

Kreative elever fra hele landet har bidratt med flere hundre spennende bidrag gjennom årene. Bidragene er med på å videreutvikle Thor Heyerdahls kulturarv, som er forsknings- og utviklingsidealer innenfor tverrfaglig forskning, internasjonal dialog og beskyttelse av det globale miljøet. 

I tillegg til å motta diplom og stipend vil vinnerne få muligheten til å presentere bidragene sine under konferansen The Thor Heyerdahl International Day.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1