Hopp til hovedinnhold

Thor Heyerdahl stipend 2019

Årets tema er "Levende hav".

  • En stor bølge skyller mot land. Bølgen kommer fra høyre i bildet.
    1/1

Thor Heyerdahls miljøengasjement

Helt tilbake fra ekspedisjonen til Fatuhiva i 1937, propaganderte Heyerdahl for et balansert liv i harmoni med naturen og uten å forstyrre naturens balanse. Men det var de massive oljeforurensningene han observerte under Ra-ferdene (1969, 1970) og Tigris ferden (1977-1978) i henholdsvis Atlanterhavet og Det indiske hav, som aktualiserte miljødimensjonen i Heyerdahls liv. Under ferdene ble han kronvitne til hva som var i ferd med å skje med verdenshavene: De var ikke uendelige oseaner, kun «vannelver» uten kapasitet til å nøytralisere tilførselen av olje og giftstoffer og alt avfall fra allverdens industriaktiviteter. (Bakke, Tor A. (2017). Naturhistorisk museum, UiO, Rapport nr. 66).

Om Thor Heyerdahl stipendet

Under markeringen av Thor Heyerdahls 100-årsjubileum 6. oktober 2014, ga regjeringen en gave på kr 150.000 til stiftelsen The Thor Heyerdahl Institute med intensjon å dele ut disse midlene til engasjert ungdom i form av stipender. «Gjennom sitt eventyrlige liv og virke bidro Thor Heyerdahl med å skape kunnskap, interesse og engasjement for viktige globale spørsmål, fra natur- og miljøvern til internasjonal dialog. 

Disse temaene er ikke mindre aktuelle i dag», uttalte kulturminister Thorhild Widvey ved tildelingen i 2014. Stipendkonkurransen har følgende temaer: 

  • 2016: "Internasjonal Dialog"
  • 2017: "Kulturarv og identitet" 
  • 2018: "Klima og miljø" 
  • 2019: "Levende Hav"

Kreative elever fra hele landet har bidratt med flere hundre spennende bidrag gjennom årene. Bidragene er med på å videreutvikle Thor Heyerdahls kulturarv, som er forsknings- og utviklingsidealer innenfor tverrfaglig forskning, internasjonal dialog og beskyttelse av det globale miljøet. 

I tillegg til å motta diplom og stipend vil vinnerne få muligheten til å presentere bidragene sine under konferansen The Thor Heyerdahl International Day.

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1