Hopp til hovedinnhold

Thor Heyerdahl stipend 2020

Årets tema er «Kulturforståelse på en flåte»

  • 1/1

Instituttet retter seg mot kreativ ungdom og framtidige forskere med mål om å øke bevisstheten deres rundt samarbeid på tvers av språk, politikk, religion og kultur. I denne sammenhengen lyser vi ut konkurransen om et stipend på 50.000 kroner til elever på videregående skoler i Norge. Årets tema for konkurransen er «Kultursamarbeid på en flåte» og vi ønsker tilsendt bidrag av FILM, FOTO, ILLUSTRASJON OG ANIMASJON. Stipendet har som mål å stimulere til tverrfaglige prosjekter gjennom klasse, gruppe eller individuelt arbeid. Dette er fjerde året på rad The Thor Heyerdahl Institute arrangerer en stipendkonkurranse med et globalt tema.

Thor Heyerdahls engasjement for sameksistens

For 50år siden gjennomførte Thor Heyerdahl en 57 dagers ekspedisjon på Ra2 sammen med et mannskap på 8 mennesker fra forskjellige verdensdeler. Hver og en hadde de vidt forskjellig bakgrunn og livsoppfattelser. Dette var en svært bevist plan. På tross av forskjelligheter som språk, politikk, religion og kultur burde de kunne samarbeide mot et felles mål. Dette burde vi som verdensborgere i 2020 ta med oss for å oppnå internasjonal forståelse, fred og harmoni. Samtidig kan vi forene vår innsats for å ta vare på hverandre, og miljøene vi skaper. Sammen kan vi redusere frykt og misforståelser som ligger til grunn for konflikter.

Om Thor Heyerdahl stipendet

Under markeringen av Thor Heyerdahls 100-årsjubileum 6. oktober 2014, ga regjeringen en gave på kr 150.000 til stiftelsen The Thor Heyerdahl Institute med intensjon å dele ut disse midlene til engasjert ungdom i form av stipender. «Gjennom sitt eventyrlige liv og virke bidro Thor Heyerdahl med å skape kunnskap, interesse og engasjement for viktige globale spørsmål, fra natur- og miljøvern til internasjonal dialog. 

Disse temaene er ikke mindre aktuelle i dag», uttalte kulturminister Thorhild Widvey ved tildelingen i 2014. Stipendkonkurransen har følgende temaer: 

  • 2016: "Internasjonal Dialog"
  • 2017: "Kulturarv og identitet" 
  • 2018: "Klima og miljø" 
  • 2019: "Levende Hav"
  • 2020: “Kulturforståelse på en flåte” 

Kreative elever fra hele landet har bidratt med flere hundre spennende bidrag gjennom årene. Bidragene er med på å videreutvikle Thor Heyerdahls kulturarv, som er forsknings- og utviklingsidealer innenfor tverrfaglig forskning, internasjonal dialog og beskyttelse av det globale miljøet. 

I tillegg til å motta diplom og stipend vil vinnerne få muligheten til å presentere bidragene sine under konferansen The Thor Heyerdahl International Day.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1