Thor Heyerdahl Stipend 2017

Årets konkurranse hadde kulturarv og identitet som tema, og det ble en hard konkurranse blant mange gode bidrag.

Nesten alle Norges hjørner – Østfold, Vestfold, Oslo, Akershus, Hedmark, Nordland, Telemark, Finnmark, Akershus og Aust-Agder var representert, og bidragene viste stor bredde innen en mengde uttrykk og kommunikasjonsformer. Prosjektene bestod av illustrasjon, maleri, dans, film, foto og tekst, og til og med spilldesign! – Noe som gjorde at juryen virkelig ble satt på prøve.

Vinnere

Dette førte til at stipendet ble delt opp i to 1. plasser og tre 2. plasser. Og de heldige er vinnerne av Thor Heyerdahl-stipend 2017 er:

1. PLASS
Amalie Lindtveit Hinge, Maria Broby Foss,
Malin Skripeland og Ingrid Staverløkk,
Dahlske videregående skole – Bidrag: TEKST.
PREMIE: 16.000 KRONER

Fotoelevene ved Vg2 og Vg3, Medier og kommunikasjon,
Fyrstikkallen videregående skole – Bidrag: FOTO.
PREMIE: 16.000 KRONER

2. PLASS
Hanne Bråten,
Trysil videregående skole – Bidrag: ILLUSTRASJON.
PREMIE: 6.000 KRONER

Eman Jamal Ahmed,
Thor Heyerdahl videregående skole – Bidrag: MALERI.
PREMIE: 6.000 KRONER

Kaare Witsharit Snekvik,
Halden videregående skole – Bidrag: ILLUSTRASJON.
PREMIE: 6.000 KRONER

Om Thor Heyerdahl

Thor Heyerdahl (1914-2002) er en av Norges mest berømte, beundrede og respekterte menn i utlandet. Ifølge Ragnar Kvam, som skrev biografen om Thor Heyerdahl, ble Thor Heyerdahl verdens mest kjente nordmann etter Kon Tiki-ekspedisjonen på slutten av 1940-tallet. Han var kjent for sitt miljøengasjement for verdenshavene, og hans arkiver er innlemmet i UNESCOS kulturarvliste fra 2011. Thor Heyerdahls evne til å treffe mennesker fra ulike kulturer, og å sette seg inn i deres historier og utfordringer var en viktig egenskap som ga han muligheten til å videreføre viten til nye generasjoner. Samtidig var han utvilsomt kontroversiell, spesielt i det vitenskapelige miljøet.

Stipendet i gave

Under markeringen av Thor Heyerdahls 100-årsjubileum 6. oktober 2014, ga regjeringen en gave på kr 150.000 til stiftelsen The Thor Heyerdahl Institute. Gaven ble gitt i form at tre stipender à 50.000 kroner. Intensjonen er at stipendene skal gå til unge mennesker som er engasjert i områdene globale klima- og miljøspørsmål, kulturarv og internasjonal dialog. Instituttet har valgt å dele stipendene ut over 3 år (2016-2018), med ett nytt tema hvert år. Første tema ut var «Internasjonal Dialog» i 2016. Og i fjorårets konkurranse var det elever ved Sciencelinja på Greåker vgs som tok førstepremien om det prestisjefylte stipendet. Vinnerne av andreplassen kommer fra Horten vgs og tredjeplassen gikk til et bidrag fra Nøtterøy vgs. Juryen bestod av anerkjente forskere og fagpersoner som Cecilie Hellestveit, Liv Arnesen, Dag Hareide og Kristian Berg Harpviken.

«Gjennom sitt eventyrlige liv og virke bidro Thor Heyerdahl til å skape kunnskap, interesse og engasjement for viktige globale spørsmål, fra natur- og miljøvern til internasjonal dialog. Disse temaene er ikke mindre aktuelle i dag», uttalte kulturminister Thorhild Widvey ved tildelingen i 2014.