Frigjøringsdagen 8. mai

I løpet av 1942 og 1943 ble i alt 773 norske jøder deportert til tyske dødsleirer. De fleste norske jøder ble sendt til dødsleiren Auschwitz; kun 34 menn overlevde.

Frigjøringsdagen 8. mai

8. mai markerer frigjøringen av Norge etter den tyske okkupasjonen i årene 1940–1945; fem år under nazistisk styre var endelig over.

Det er viktig at vi stopper opp og tar innover oss hva denne dagen betyr for oss, også i dag.

Selvstendighet. Frihet. Demokrati.

Det er store ord, som vi gjerne tar frem på dager som denne. Det er ord for de store talene. Men det viktigste er faktisk at vi pusser på innholdet i disse ordene hver eneste dag, og tar demokratiet i bruk slik at det blir sant og levende og virkelig.

Det var noen som ikke fikk være med å feire frigjøringsdagen 8. mai 1945. Noen mistet livet her i landet og andre kom ikke tilbake fra fangenskap i nazistiske leirer i andre land.

I løpet av 1942 og 1943 ble i alt 773 norske jøder deportert til tyske dødsleirer. De fleste norske jøder ble sendt til dødsleiren Auschwitz; kun 34 menn overlevde. Jødene utgjorde over halvparten av alle nordmenn som ble drept i tyske leirer under krigen.

Holocaust skjedde også i her, i våre nærområder. Folketellingen fra 1930 forteller at det bodde omkring 50 jødiske mennesker i Vestfold. I 1946 var det kun oppført to.

Filmen som vises her er laget til minne om noen av dem som mistet livet.

Frida Sachnowitz, Fotograf Ludwigsen, Vestfoldmuseene IKS