Bildet viser ulike eksempler på mønstre, blant annet isbjørn og måke.

Holmboedesign i 100 år

Thorolf Holmboe var maler, illustratør og designer. Holmboe var en betydelig og produktiv maler i tiden fra 1890-årene og noen tiår fremover, med særlig vekt på naturskildringer. Men han har også laget en rekke gode bokillustrasjoner og dekorative arbeider for tidens kunstindustri.

Holmboes stil er nyromantisk, og som industridesigner er han spesielt kjent for sine naturmotiver i glasuren til en rekke av Porsgrund Porselensfabrikk serviser, og for en rekke sølv- og emaljearbeider hos David-Andersen.

Gullmedalje for ullpledd

Da Jens J. Jebsen i Berger fabrikk var på jakt etter en som kunne tegne jacquardvevde tepper til jubileumsutstillingen på Frogner i 1914, falt valget på Thorolf Holmboe. Hvilken annen designer kunne vel fange det norske, og sånn sett være med på å feire nasjonen Norges 100 års grunnlovsjubileum?

Da Holmboe ikke hadde tekstilfaglig bakgrunn, fikk han kyndig veiledning og en presis bestilling fra Jens J. Jebsen. Designet skulle inneholde et hovedmønster og en bord, som skulle kunne gjentas i rapporter og veves med hjelp av remser med hullkort i jacquardvevene på Berger.

Siden jubileumsutstillingen i 1914, hvor Berger fabrikk og Jens J. Jebsen fikk gullmedalje for disse fantastiske ullpleddene, har motivene stadig vært populære og blitt vevet opp igjen. Særlig rederiene tok i bruk hovedmotivene og fikk vevet rederilogoen inn som bord. Her ses et par eksempler på det:

Fransk haute couture

På begynnelsen av 1980-tallet fikk tidligere disponent Jørg Jebsen besøk på Berger. Unn Søiland Dale kom på besøk og hadde med seg den franske designeren Jean-Charles Castelbajac som hun samarbeidet med.

Jebsen hadde forberedt besøket og lagt frem en rekke produkter for gjennomsyn. Castelbajacs øyne falt på et av rederipleddene med måke, og han ble svært begeistret. Det er foranledningen til at både måke og isbjørnen befant seg på den franske haute couture-scenen årene etter.

Castelbajac sydde kåper og jakker av metervarer av disse ullstoffene, som det snart kan leses mer om i en annen artikkel her på våre hjemmesider.

Thorolf Holmboes mønstre er fortsatt populære og kan ses i produkter som datteren til Unn Søiland Dale, Vigdis Yran Dale selger gjennom firmaet Lillunn.

Måke med logoen til Reidar Rød rederi. FOTO: Mekonnen Wolday, Vestfoldmuseene
Måke med logoen til Wilhelmsens rederi. FOTO: Mekonnen Wolday, Vestfoldmuseene