Bilde av ødeleggelse av transformator 1944 i Holmestrand

Holmestrand – et alliert bombemål

Se filmen «Holmestrand – et alliert bombemål» . Filmen er Aluminiummuseets bidrag i markeringen av frigjøringsdagen 8. mai 2020.

Aluminiummuseet har i anledning 75-årsjubileet fått digitalisert foredraget «Holmestrand – et alliert bombemål» av Kasper Rogde Søyland. Tema for foredraget er: Førte produksjonen av fly-materialer ved Nordisk Aluminium Industri til at Holmestrand stod i fare for å bli bombet av de allierte, og var sabotasjeaksjonen ved fabrikken i 1944 et svar på en slik trussel?


Kasper Rogde Søyland er forfatter bak jubileumsboka «Aluminiumindustrien i Holmestrand 100 år». Han jobber også som rådgiver i Vestfoldmuseene.

I år er det 75 år siden frigjøringen. Vi får ikke anledning til å møte publikum med foredrag, samtaler eller blomsternedleggelser, men markerer på vår måte.

Vi som arbeider med Vestfoldmuseenes formidlingsopplegg «Det angår også deg» har tatt utgangspunkt i en lokal skjebne eller sted som knytter Holocaust til vårt nærmiljø. Denne ufattelige tragedien skjedde også her hvor vi bor og lever våre liv, og mange fikk ikke oppleve frigjøringsdagen 8. mai 1945. Dette er vårt bidrag til minne om dem.