Horten husmorskole – mødrefesten desember 1951

«Vær ydende, hjelpsomme mennesker, tenk ikke bare på å kreve». Dette var avskjedsordene til elevene på Horten husmorskole fra skolens bestyrerinne frk. Dagmar Trøften.

Anledningen var avslutningsfesten for høstkurset 15. desember 1951, den såkalte «mødrefesten».

Mødrefesten var et av høydepunktene for elevene. Da skulle de få vise frem for mødrene sine det de hadde lært på skolen i løpet av de fem månedene kurset varte. Det var nok spennende for mødrene også om døtrene viste gode husmortakter.

Representanten fra skolens styre minnet riktignok i sin tale om at mødrene ikke måtte forvente seg for mye av sine døtre ennå. Ingen blir fullbefarne husmødre etter fem måneders husmorskole, men de har fått et solid grunnlag å jobbe videre ut fra. Det beste ville være om elevene fikk praktisere det de hadde lært hjemme, hvilket mødrene sikkert ikke hadde noe imot før jul.

Referat fra «mødrefesten» høsten 1951 og annen dokumentasjon fra skolens historie finner vi i arkivet etter Horten husmorskole, som oppbevares i Vestfoldarkivets magasiner. Husmorskolen hadde egen elevforening som førte foreningsprotokollen «Sleiva». Der er festen behørig referert, og både menyen og spesialskrevne sanger for anledningen er limt inn.

Mødrene til de 25 elevene som gikk ut fra husmorskolens kull denne høsten, kunne glede seg over en innbydende middag. Den besto av grønnkålsuppe med eggeboller til forrett, blandet kjøttrett med grøntfat til hovedrett, og vaniljeis med frosne bær til dessert. Menyen er på alle vis tidstypisk, og ga et godt grunnlag for senere søndagsmiddager for de vordende husmødre.

Bildet i svart/hvitt viser elever med husmorskolen som dekker et langbord.
På fotografiet ser vi elevene ved Horten husmorskole forbereder «mødrefesten», dvs. avslutningsfesten for hvert kull der elevenes mødre var spesielt inviterte. Elevene la ekstra flid i å dekke festbordet; det var meget sakkyndige gjester som var ventet. FOTO: ukjent.