Plum Pudding på Berger

Denne gangen byr vi på Plum Pudding, en tradisjonell engelsk julekake, og historien om hvordan den kom til industrisamfunnet på Berger.

I Berger museums arbeiderbolig forteller vi om West Bullen og hans familie som kom til Berger for å montere maskinene til Fossekleven fabrikk i 1889. Fra England tok også familien med seg lange tradisjoner innen matlaging, kakebakst og kultur.  Her deler vi deres oppskrift på den engelske Plum Pudding – også kjent som Christmas Pudding.

Tekstilindustrien på Berger

Berger museum forteller blant annet om etableringen av tekstilindustrien på Berger i tidligere Svelvik kommune. De kjente Bergerpleddene har blitt produsert her fra 1880 til utgangen av 2002. Grunnleggeren av tekstilindustrien på Berger var Jens J. Jebsen. Han hadde utdanning fra Sveits, og praksis og kontaktnett i Manchester, Oldham og Leeds i England. Han kjøpte tekstilindustrimaskiner, shoddy og annet som han trengte her, for å starte produksjonen av tekstiler i Berger fabrikk i 1880. No år senere startet broren Jürg, Fossekleven fabrikk litt lenger opp i vassdraget.  

Maskinene til begge fabrikkene ble demontert ved fabrikkene i England og senere i Tyskland, og pakket i store trekasser for å fraktes over på skip til Berger. For å montere disse maskinene og få de til å gå, var det vanlig å gi montører fra opphavslandene korte arbeidskontrakter for å utføre denne monteringen. På Berger så var det flere av de engelske og tyske montørene som ble og fikk ledende stillinger i fabrikkene. På Berger var det også andre innvandrere fra Danmark og Sverige, i tillegg til at det var ekspertise fra Haus kommune utenfor Bergen der familien Jebsen hadde andre tekstilfabrikker. Med tilflyttere fra omegn og andre steder i Norge, ble Berger et samfunn med en egen identitet og innflytelse fra mange europeiske kulturer. 

Familien Bullen

Berger museums arbeiderbolig forteller vi om West Bullen og hans familie som kom til Berger for å montere maskinene til Fossekleven fabrikk i 1889, sammen med sin nest eldste sønn Thomas. Da arbeidskontrakten gikk mot slutten etter seks måneder, bestemte de seg for å bli. West Bullen ble spinne- og kardemester og hans gravide kone Jane og resten av de 11 barna kom etter til Norge. 

Eldstedatteren Rachel har fortalt at de hadde med seg det de kunne bære på skipet som fraktet dem over havet, resten solgte de i Oldham der deres siste adresse i England var. Flere av disse gjenstandene befinner seg nå i utstillingen i arbeiderboligen. De hadde også med seg sin engelske kultur og tradisjoner; både språk, tilhørighet til Frelsesarmeen, musikk, mattradisjoner m.m. var med på å sette sitt preg på livet på Berger. West og Jane har nå flere hundre etterkommere både i Norge og andre deler av verden, og museet har hatt kontakt med mange av etterkommerne i arbeidet med utstillingen i arbeiderboligen.  

Sort-hvitt-bilde tatt i et studio, oppstilt gruppe med voksne og barn med
Familien Bullen Oldham 1889, Fotograf ukjent, Berger Museums fotosamling.

“Kaka med det gode i”

Laila Berger var et av oldebarna, og hun har gitt oss denne nedarvede oppskriften fra Jane Bullen på en kake som var et «must» i alle engelske julefeiringer. Hver familie i England har sin egen oppskrift på denne kaken, og dette er familien Bullens oppskrift. Den ble servert 1. juledag. Laila ga den en norsk tittel: «Kaka med det gode i», og den har virkelig mye godt i og smaker himmelsk. Det var vanlig å flambere kaken ved servering, ved å helle konjakk eller annen alkohol over kaken og tenne på, og det er også vanlig å servere den med Brandy Butter eller Custard (vaniljesaus). Laila forteller at de spiste den med vaniljesaus, så kanskje var det dette familien Bullen også gjorde. 

Hovednevneren for Plum Pudding er at den består av mye tørket frukt, nøtter og fett. Det var også derfor den fikk navnet Plum Pudding, selv om den ikke inneholder plommer. «Plum» var tidligere en fellesbetegnelse på tørket frukt. 

Oppskrift på Bullens Plum Pudding

 • 250 g margarin 
 • 250 g farin 
 • 2 egg 
 • 200 g hvetemel 
 • 3 ts bakepulver 
 • 1 kopp melk 
 • 1 kopp sukat 
 • ½ kopp mandler 
 • ½ kopp rosiner 
 • ½ kopp fiken 
 • ½ kopp aprikos 
 • 3 ss appelsinmarmelade 
 • Litt konjakk 

Margarin og farin røres hvitt. Eggene blandes inn et og et om gangen. Hvetemel og bakepulver siktes i vekselsvis med melken. Ha i resten av godsakene. Kaken stekes i middels varm ovn ca. 150°C i ca. 60 min.  Bruk gjerne brødform. 

Vel bekomme!


Råvarer på et fat. Foto: Hanne S. Østerud.
Vi ser et bord dekket med fat og skåler fylt med råvarer
Råvarer til English Plum Pudding etter Jane Bullens oppskrift. Foto: Hanne S. Østerud.
Vi ser et kakefat med en kake pyntet med røde blomster og grønne blader
Bullens Plum Pudding anno 2020. Foto: Hanne S. Østerud.