«Den nuværende krisen»
Bygdefolkets krisehjelp var en norsk politisk-økonomisk ad-hoc organisasjon. Dens virksomhet var begrenset til «den nuværende krise» som det het i § 1 i organisasjonens lover. Organisasjonens kampsaker var nedskrivning av gjelden, rentelettelse og utsettelse med betalingen. De gjorde dessuten aktiv motstand mot tvangsauksjoner.
Protest og solidaritet
Organisasjonen ble oppfattet som en protestorganisasjon mot de etablerte partienes maktesløshet overfor den økonomiske krisen. Bygdefolkets krisehjelp hadde ingen forbindelse til landets jord- og skogbruksorganisasjoner, men bestod av et eget landsstyre, ulike råd, lokale og regionale lag.
Det ble aksjonert på ulikt vis. I protokollene etter organisasjonen finner vi blant annet et foredrag «hvorledes storkapitalen arbeider». På festen til i lokallaget i Ramnes der foredraget ble holdt, i 1934, ble det også kunngjort flere utkastelser fra gårder. 90 personer deltok på festen.
Et dokument med overskriften solidaritetsdokument fremholdt innbetalingsnekt til sparebankene som en vei ut av krisen [navnene i sitatet er anonymisert her]:
“Da det av flere autoriteter er uttalt at betalingsnektelse er den billigste og smarteste vei ut av krisen, stiller vi oss herved solidarisk for følgende: 1. Dersom ikke Våle sparebank vil gå med på en tilfredsstillende ordning for brødrene XX i Våle, samt gårdbruker XX i Våle, innen 20. mars 1934, nekter vi enhver innbetaling fra samme dato til Våle sparebank. 2. Likeledes nektes enhver innbetaling til samtlige banker i Vestfold fra 1. april 1934 – om ikke Vestfold bankforening trer støttende til – mot følgende banker i Vestfold: Våle, Sem og Nøtterøbanken. Denne siste må innen den tid ha ordnet sig tilfredsstillende med XX angående XX, Semsbanken med XX.”
Dødskysset i 1933
I 1933 gikk Bygdefolkets krisehjelp i valgsamarbeid med Nasjonal Samling. Krisehjelpen fikk med dette dødskysset av den «sterke» mann Vidkun Quisling. Organisasjonen slet med indre stridigheter mellom lederskap og fraksjoner våren 1935. Året etter ble Bygdefolkets krisehjelp oppløst.
Arkivmateriale i Vestfoldarkivet
Vestfoldarkivet oppbevarer to protokoller etter Bygdefolkets krisehjelp. Den ene protokollen har tilhørt lokallaget i Ramnes, mens den andre er landsstyrets protokoll.
Videre har vi også arkivet etter statsviteren Kaare Frøland. Frøland fremstiller Bygdefolkets krisehjelp i boken Krise og kamp (1962), og i hans eget arkiv finnes manuskriptet til boken, notater, avisutklipp, nedskrevne intervjuer, korrespondanse og annen dokumentasjon knyttet til Frølands forskningsprosjekt.
Arkivkataloger
- A-2030 – Pa 881 – Bygdefolkets krisehjelp Landsstyret
- A-2031 – Pa 882 – Bygdefolkets krisehjelp Ramnes
- A-1167 – Pa 127 – Frøland, Kaare
Kilder
- Frøland, Kaare: Krise og kamp. En krigsorganisasjon i norsk mellomkrigspolitikk. Universitetsforlaget 1962 (bokhylla.no)
- Nærbøvik, Jostein: Bønder i kamp. Bygdefolkets krisehjelp 1925-35. Det Norske Samlaget, Oslo 1991