Kriseoppskrifter fra 1943 – Blomkålkarbonader

Under krigen var tilgangen til kjøtt ofte begrenset. Hva lagde man da til jul?

Under krigen var det ikke alle som hadde villagris eller kaniner. Tilgangen på kjøtt til jul var derfor vanskelig i kriseårene om man var bosatt i byene. Hva lagde man da til jul?

et kriseoppskriftshefte fra 1943 er det samlet mange oppskrifter, blant annet grønnsaker som kunne tilberedes på en slik måte at det minnet om kjøtt: “No i vår kjøttløse tid kan det være godt med retter som gir en forestilling om kjøtt. Retter som minner om kjøtt. Dette kan være til trøst og oppmuntring iblant. Noen grønnsakretter kan bli riktig gode kjøttretter. ”

Les heftet “Kriseoppskrifter julen 1943” her (pdf).

Oppskrift på blomkålkarbonader 


Du trenger: Blomkål eller i mangel herav selleri, gulrøtter, persillerot, litt kålrot, poteter, brødsmuler, mel,  fett, løk.

  • Kokte røtter males på kvern med like meget poteter.
  • Et par spiseskjeer brødsmuler brunes lett i litt fett med oppskåret løk, en buljongterning eller litt suppekraft tilsettes og det hele koker litt.
  • Rør melet og denne sausen med de malte grønnsaker og lag det til en fast deig.
  • Lag flate karbonader som steks i fett og serveres med brunet løk.

Oppskriften var fristende og måtte prøves. Litt jobb var det, men grønne karbonader var godt og det frister til gjentagelse. Lages det igjen vil det nok være lurt å tilsette et egg for få deigen l fastere og dermed lettere å steke. 

Vi kan anbefale blomkålkarbonader fra krigens dager som et grønt alternativ til medisterkaker og småpølser.  

Blomkålkarbonader kan absolutt anbefales på fatet til jul. Foto: Marianne Sørensen.
Bildet viser en forside med teksten Kriseoppskrifter julen 1943. En tegning av en gutt som holder en kringle og ser glad ut. Ved siden av står det vi baker kringler og søte saker.
"Vi baker kringler og søte saker" står det på forsiden til heftet "Kriseoppskrifter julen 1943", Vestfoldarkivet.