Kriseoppskrifter fra 1943 – Smakfulle potetmeltopper

Potet kan brukes til så mangt. Blant annet til å bake nydelige potetmeltopper til jul!

I Vestfoldarkivet har vi en kopi av et hefte med kriseoppskrifter fra 1943. Et interessant hefte som ved en tilfeldighet ble sendt til arkivet for noen år siden. Og hvorfor er det interessant? Jo, det viser et mangfold av kaker og julemat som skulle erstatte mer tradisjonell mat i en tid med rasjonering av varer.  

Alle oppskriftene i kriseoppskriftene hadde blitt innsendt av abonnementer. Og forordet var oppmuntrende – for det var ingen krise om det ikke blir god gammeldags matlaging til jul:  

«Når vi nå sender ut oppskrifter på mat og kaker som inneholder både egg og smør, sukker og nøtter, sukkermelk og fint hvetemel, da er det fordi det viser seg at husmødrene har litt av hvert i skapet. En har høner som forsyner henne med egg. En annen har spart sammen smør og sukker til julebaksten, en har samlet  noen nøtter osv. Ett eller annet utenom rasjonene kan det være å ta av. Men vi har de fleste oppskrifter basert på at man kun har de strengt rasjonerte matvarer og avser små mengder av disse til jul»

Det er særlig fascinerende å se at poteter var mye brukt. Faktisk var det en ingrediens i de fleste kakeoppskriftene i heftet. Men det er ikke så rart, for poteter ble dyrket i hager og parseller hos folk flest.  

Potetmeltoppene var overraskende gode. Det var ikke noe å si på smaken; det smakte som kransekake med makronkonsistens. Hvorfor ikke prøve selv?

Oppskrift på potetmeltopper 

  • 100 gram smør 
  • 75 gram sukker 
  • 1 egg 
  • 100 gram hakkede nøtter 
  • 250 gram potetmel 
  • 1 ts bakepulver 

Rør alt sammen til en jevn deig som settes med teskje på smurt plate og stek lysegule. 

Les heftet “Kriseoppskrifter julen 1943” her (pdf).

Vel bekomme!

 


Bildet viser en forside med teksten Kriseoppskrifter julen 1943. En tegning av en gutt som holder en kringle og ser glad ut. Ved siden av står det vi baker kringler og søte saker.
"Vi baker kringler og søte saker" står det på forsiden til heftet "Kriseoppskrifter julen 1943", Vestfoldarkivet.