Nord-Jarlsbergsmuseenes fotosamling

Portretter, topografi og industri.

Fotosamlingen etter AS Nordisk Aluminiumindustri/Hydro aluminium 

(Arkivskaper AS HYDRO Aluminium)

Ca. 1920–1965. Bedriftens egen dokumentasjon av virksomheten i Holmestrand, reklamebilder samt portretter av ansatte.

Fotosamlingen etter Louise Wold og arvtaker Otilie Solum

(Arkivskaper Holmestrand museum)

Ca. 1890-årene til 1950-tallet. Portretter, topografi, byprospekter fra Holmestrand og Botne samt «Krigssamlingen» med portretter fra Grefsrudleiren utenfor Holmestrand 1942–1945

Fotosamlingen for Eidsfoss

(Arkivskaper Nord-Jarlsbergmuseene)

Fotografier fra Eidsfoss ca. 1874 til 1950-tallet med motiv fra Tønsberg-Eidsfosbanen, virksomheten i Eidsfos Verk samt oversiktsbilder over Eidsfos industriområde på 1950–1980-tallet (originaler i A/S Eidsfos Verks eie).

Berger museum

Det finnes album og noen bilder fra Berger og begynnelsen, men på langt nær nok. Det er dessverre bare noen få bilder fra tekstilproduksjonen. Det finnes derimot en del godt filmmateriale fra Bergersamfunnet, der det eldste filmmaterialet er fra 1924 (Bergerfilmen). Vi har noe filmmateriale fra tekstilproduksjonen filmet i 1978 (Mathijs Goris) og har en film fra teppeproduksjonen høsten 2002. I tillegg har NRK filmet på Berger på 1980-tallet og TV-Vestfold har laget et flott innslag om Bergerhistorien i «Min tur».

Fotoarkivet etter lærer og amatørfotograf Anders Høien

(Arkivskaper Berger Museum / Berger Historielag)

Portretter/atelierfotografier, gruppe- og familiebilder, boliger, topografi og begivenheter i Berger og omegn ca. 1900–1920

Omdalsamlingen

(Arkivskaper: Odd Vidar Omdal/Svelvik (Drammen) kommune og Nord-Jarlsbergmuseene)

Foto, film, kameraer og notatbøker fra perioden 1965-2014.

Odd Vidar Omdal ble født på Rjukan i 1938, og flyttet til Svelvik i 1967 med sin familie, etter at han fikk jobb ved Svelvik Papirfabrikk. Han var en ivrig fotograf og kameramann, som likte å dokumentere livet. Han etterlot seg en samling med titusener av bilder og et tusentall med filmer pluss notatbøker kamerautstyr og mye annet. Det er Vestfoldmuseene IKS med avdelingen Nord-Jarlsbergmuseene, som nå forvalter samlingen på vegne av Drammen kommune (tidligere Svelvik kommune).

 

Bildet i svart/hvitt viser flere hyller med eksempler på aluminium.
Nordisk Aluminiumindustri AS (Nordisk) i Holmestrand ble etablert som datterselskap av AS Høyangfaldene, Norsk Aluminium Company (Naco) i Høyanger. Naco etablerte seg i Høyanger i 1915, men først i 1918 lyktes det selskapet å fremstille aluminium i tilstrekkelige mengder.