Foto av Odd Vidar Omdal

Omdalsamlingen

Odd Vidar Omdal var en ivrig fotograf og kameramann, som likte å dokumentere livet. Han etterlot seg en samling med titusener av bilder og et tusentall med filmer pluss notatbøker kamerautstyr og mye annet.

Det er Vestfoldmuseene IKS med avdelingen Nord-Jarlsbergmuseene, som nå forvalter samlingen på vegne av Drammen kommune (tidligere Svelvik kommune).

Alltid bak kameraet

Odd Vidar Omdal ble født på Rjukan i 1938, og flyttet til Svelvik i 1967 med sin familie, etter at han fikk jobb ved Svelvik Papirfabrikk. Omdal fartet overalt rundt med fotoapparatet rundt halsen og tok bilder av det som skjedde i Svelvik og omegn, han filmet og laget radio fra lokalmiljøet.

Svelvik-historie

Gjennom minst ti år var han fotograf i Svelviksposten, han var aktiv i Svelvik pensjonistforening og i Revmatikerforeningen. Omdal var derfor en svært synlig og tilstedeværende person i Svelviks bybilde, ofte sammen med kona Ragnhild. Omdals eldste sønn Denny, ble også en kjent person i lokalmiljøet, også han med fotoapparat og aktiv på farten for å dekke små og store hendelser i by og omland. En del av hans bilder finnes også i Omdalsamlingen.

Dyktig amatør

Omdal tok ikke utdannelse innen film- og fotografering, men ble en dyktig amatør. Hans bilder er tidvis glitrende, og han sto for en jevn og god dokumentasjon av mange fellesskap i Svelvik, Drammen og omegn, og av samfunnets liv og utvikling.
Foto av Odd Vidar Omdal
Foto: Odd Vidar Omdal.