52 oppskrifter – ikke bare “på lissom”
Forordet i kokebøker er alltid interessante. Her kommer man tett på mentaliteten som var gjeldene for den tiden boken var skrevet i. Slik er det også i denne lille boken, der forordet var skrevet av Marie Michelet:
“Nu vil jeg ønske alle småpiker god fornøyelse når de skal til å lage sin dukkemat. Og jeg håper det blir mange riktige flinke små husmødre som kan lage god mat når de vil holde selskap i dukkestuen. Og at alle gjestene kan spise med god appetitt og ikke bare smake «på lissom» som man gjøre når dukkematen bare er rørt sammen uten at være god og vellaget. God fornøyelse alle sammen.”
I kokeboken som er på størrelse med en stor mobiltelefon finner vi i alt 52 oppskrifter og fire «små vink» (tips). Tipsene på de to siste sidene handler om hvordan pikene skulle piske eggehviter, skolde mandler, plukke rosiner og korinter for stilker og helt til sist – og svært utfyllende skrevet – er det oppskrift på oppvask.
Boken er skrevet av forfatteren “Moster” og ble gitt ut på Aschehoug forlag i 1908. Den lille kokeboken ble funnet i Vestfoldarkivets magasin, i arkivet etter Elsa Holm.
Utprøving i praksis
Alle matoppskriftene ble gransket nøye og fire ble prøvet ut. Valget falt på varm sjokoladesuppe med egg , eplegrøt, brunede poteter og boller med hvetemel. Og maten med de få ingrediensene, smakte faktisk overraskende godt! Her er oppskriftene til de fire rettene som ble testet ut og først vist på Vestfoldarkivets instagramkonto:
CHOKOLADESUPPE
3 dl melk
15-20 g sjokolade
1 egg
Sjokoladen skjæres opp i små stykker og legges i melken når den er varm. Rør så med visp til det hele koker. Eggehviten piskes stiv, gryten med sjokoladesuppen løftes av ilden og med en teskje setter man små boller av eggehviten på suppen. Disse lar man ligge noen minutter i den varme suppen og tar dem så forsiktig opp på et fat. Eggeplommen pisker man litt i terrinen, heller så suppen oppi og visper godt, og har til slutt bollene av eggehvite på.
EPLEGRØT
2 store epler (eller flere små)
Eplene skrelles og kjernehusene tas ut. Eplene skjæres i små stykker og legges øyeblikkelig i kaldt vann for ikke å bli mørke. De kokes i en emaljert gryte med så mye vann at det står over eplene. Når de er utkokt, rører man sukker i etter smak. Grøten helles opp men spises først når den er kald.
BRUNEDE POTETER
Kalde, kokte poter, smør og litt sukker.
Potetene skjæres opp i jevnstore stykker. I stekepannen brunes smør, potetene has opp i og de vendes litt om i smøret. Så strør man litt sukker over og steker videre, til potetene er brune og gjennomvarme. Man må stadig røre om med en kniv eller skje.
HVETEBOLLER MED BAKEPULVER
2 dl hvetemel
1 dl melk
1 toppet teskje bakepulver
Litt sukker
Litt salt
Bakepulveret røres godt om i melet sammen med litt sukker og litt salt, så har man melken i og røret til deigen er jevn. På platen setter man deigen i høye klatter og steker dem på meget varm ovn.






Kilder
- Moster: “Smaapikernes kokebok” (Aschehoug, 1908)
- Arkivet ARS-A-1234 -Elsa Holm
- Store norske leksikon om Marie Michelet