Bildet viser tapetet med utsikt utover fjorden.

Tusenårsstedet, Larvik indre havn og et mystisk tapet

Allerede i 1730-årene ønsket skippere og handelsborgere forbedringer fordi den åpne fjorden ble regnet som farlig.

Ikke bare fant vi rester av de unike, kinesiske silketapetene fra tidlig 1700-tallet som vi allerede kjente til, men hittil hadde latt ligge i fred. Det kom også for dagen tapeter av langt yngre dato. De må være produsert en gang etter 1860, kanskje så sent som rundt 1910. Tapetet som vises her er skjørt papir limt på strie og påmalt et prospekt omrammet av rankedekor med enkle rocailler.

Et selvsagt valg for Tusenårssted

Motivet viser Larviksfjorden sett fra Indre havn. Området som en gang var en lang og ubrutt sandstrand med skip på reden, og som på 1800-tallet ble et knutepunkt for kommunikasjon og en møteplass for tilreisende og lokalbefolkning.

Havnen var stedet for travel næringsvirksomhet, handel og sjøfart, men det representerte også noe annet og mindre håndfast. Hvem har ikke ruslet ned hit når behovet for en aldri så liten tenkepause har sneket seg innpå? Man dras liksom utover med blikket, enten en slentrer langs byens nye promenade, eller kaster et kort glimt ut på skrå fra bilvinduet eller over sykkelstyret på vei hjem eller til arbeid.

Stedet representerer kontinuitet, og generasjoners drømmer og trang til å strekke seg ut mot noe ukjent. Kanskje ikke så rart at nettopp dette stedet ble utpekt av Larviks befolkning til byens Tusenårssted i overgangen til 2000-tallet.

Et annet perspektiv

Motivet er malt mange ganger, men ofte er perspektivet den andre veien, altså mot byen. I dette tilfellet skildres fjordens åpning mot Skagerrak og hverdagslige aktiviteter med mennesker som seiler, ror og fisker med garn. Det er perspektivet i bildet og fargene som gjør det drømmeaktig og som knytter forbindelsen til noe bortenfor horisonten. Fra det nære og kjente representert ved båtene nærmest i bildet går det en rett linje til de store skipene lengre ute. Havet er uten krusning, alt trekker pusten og venter.

Utsynet fra Indre havn har nesten ikke forandret seg fra bildet ble malt til i dag, og fortsatt kan vi stå der nede og la tankene fly. Hvem som har fanget motivet på tapetet for mer enn hundre år siden vet vi ikke, heller ikke hvor det opprinnelig har tilhørt. Et historisk mysterium som kanskje Østlandspostens lesere kan gi svar på, i det vi løfter blikket fra 2011 til 2012. Godt nytt år til dere alle.

Les mer om Larviks byhistorie
Byhistorie
Bildet viser tapetet med utsikt utover fjorden.
Tapet som viser Larviksfjorden sett fra Indre havn. Den må være produsert en gang etter 1860, kanskje så sent som rundt 1910.