26. oktober 1942 ble jødiske menn internert på Berg

Den 25. oktober 1942 kom beskjed fra Berlin om å arrestere alle norske, mannlige jøder. Allerede 26. oktober ble 60 jøder sendt fra Oslo til Berg interneringsleir utenfor Tønsberg, og i løpet av 4 uker ble i alt 336 jødiske menn internert på Berg.

Bildet viser et utdrag fra Moritz Nachtsterns manuskript.
Et utdrag fra Moritz Nachtsterns manuskript.

Leiren var helt uferdig. Det fantes ikke vann, ingen avtreder, ingen senger, ikke stoler eller bord eller tallerkener. De jødiske fangene ble satt til å bygge sin egen konsentrasjonsleir ferdig. De måtte trekke piggtråd rundt familie og venner, uten hansker på hendene. Tåle sult, tortur, hardt arbeid og daglige timer med crawling i søle som straffeeksersis.

Én av dem var Moritz Nachtstern. Han var med i den store gruppen av jødiske menn som ble fraktet ut av Berg interneringsleir tidlig om morgenen 26. november 1942, etter den hjerteløse seleksjonen der menn som var gift med ikke-jødiske kvinner ble holdt tilbake.

Samme dag ble han sammen med 531 andre norske jødiske menn, kvinner og barn sendt med DS «Donau». Ferden endte i utryddelsesleiren Auschwitz. Ni av fangene fra Donau overlevde, og Moritz var en av dem.

Hans månedslange opphold på Berg er beskrevet i boken Falskmyntner i blokk 19 som ble gitt ut i 1949. Råmanuskriptet til boken ble imidlertid til tidligere; hans nybakte kone, Rachel, skrev historien ned på skrivemaskin mens han fortalte.

Dette manuskriptet befinner seg i Vestfoldarkivet.