Andebu sparebank

150-årsjubilanten Andebu sparebank har feiret seg selv i år – med god grunn. Arkivet etter Andebu sparebank er også avlevert til Vestfoldarkivet - som privatarkiv nummer 1000.

Etablert i 1863 og fortsatt en selvstendig bank – og en viktig aktør i lokalmiljøet i kommunen. Jubileumsmarkeringen har pågått i hele år. Banken har arrangert humor- og dansegalla, jazzfestival, gitt økonomisk støtte til flere prosjekter i regi av frivillige organisasjoner og publisert en fersk jubileumsbok. Og de 26 ansatte kan glede seg over å ha blitt kåret til landets best likte bank. Andebu sparebank har en lang og solid historie, noe som kan synes skape begeistrede kunder. Og uten arkiver, ingen historie.

Privatarkiv nr. 1000

Arkivene speiler bankens virksomhet og er ekte og autentiske spor etter hendelser og handlinger som har skjedd siden banken så dagens lys i 1863. Bankens historiske arkiv har følgelig vært viktig når jubileumsboken skulle skrives. Og nå er punktum satt, for denne gang. Men det skal komme nye tider, og nye historier skal skrives. Da er det viktig at arkivet fortsatt er der. Det har Andebu sparebank gjort noe med.

Nylig ble de historiske arkivene pakket ned og avlevert til Vestfoldarkivet. 19 hyllemeter med bankhistorie skal bevares for fremtiden og gjøres tilgjengelig for lokalhistorieinteresserte, forfattere og forskere.

 

andebu-sparebank-hanne-rodland
Hanne Rødland, Andebu Sparebank. Foto: Heidi Meen Johansen
BIlde gamle protokoller
Arkivmateriale fra Andebu sparebank. Foto: Heidi Meen Johansen