Vi ser tre mennesker som jobber med å ta ut esker fra en varebil. Bilen er rygget inn mot en garasjeåpning.

Arkivet etter Ringerikes Nikkelverk til Vestfoldarkivet

Arkivet etter Ringerikes Nikkelverk vil bli ordnet og gjort tilgjengelig for publikum i Vestfoldarkivet, og innlemmet i Norsk bergindustriarkiv.

Mandag 4. oktober 2021 ble arkivet etter Ringerikes Nikkelverk (1849-1920) avlevert til Vestfoldarkivet av direktør ved Ringerikes museum, Preben Johannessen og konsulent Marthe Skogmo Hansen.

Arkivet har stått i kjelleren på Ringerikes museum og skal nå bevares i sikkert magasin på Hinderveien i Sandefjord.

Ringerikes Nikkelverk i Hole var en viktig bedrift innenfor bergverkssektoren. Selskapet ble startet i 1849 og bygde videre på den gamle gruvedriften i Holleia, der det tidligere var blitt utvunnet kobber og kobolt. Omkring 1870 hadde verket en arbeidsstokk på rundt 250 og sto for rundt 40 % av nikkelproduksjonen på verdensbasis.

Arkivet etter Ringerikes Nikkelverk vil bli ordnet og gjort tilgjengelig for publikum i Vestfoldarkivet, og innlemmet i Norsk bergverkindustriarkiv. Norsk bergindustriarkiv er etablert som en nasjonal tjeneste og ledes fra Vestfoldarkivet, i nært samarbeid med Arkivverket.

Takk til Viken fylkeskommune for støtte til bevaring av arkivet.

Preben Johannessen, direktør ved Ringerikes museum, avleverer arkivet til Vestfoldarkivet. Eivind Gramer og Ingrid Nøstberg står parat for å ta i mot det spennende arkivet. Foto: Ann Tove Manshaus