Bok fra lesesalsgjest Wictor Lønneberg

bok-wictor-lonnebergVi gratulerer Wictor Lønneberg, som blant annet har vært på besøk i Vestfoldarkivet, med utgivelsen av boken “Bak piggtråd i Vestfold”. 

Boken handler om sovjetiske krigsfanger bak piggtråd i Vestfold.

På vaskeseddelen står det følgende:

“Dette er fortellinger om grusomheter som ble begått mot sovjetiske krigsfanger under krigen i det idylliske Vestfold. Fylket hadde fangeleire “over alt” og det ble begått både tortur og drap i stort omfang av de tyske og østerrikske fangevokterne. Faktisk døde det flere sovjetiske statsborgere på norsk jord enn det døde nordmenn (både hjemme og ute) under krigen. Også norske myndigheters håndtering av krigsgraver etter krigen er belyst, da det ble begått handlinger som tjener myndighetene og Norge som nasjon liten ære.

Flere tidsvitner har bidratt med sine hverdagshistorier og opplevelser fra sine lokalmiljø. Det var etablert fangeleirer tolv steder i Vestfold. På noen av disse var det flere leire med parallell drift. Det gjaldt Horten, Teie, Sandefjord og Larvik. Den første leiren som ble etablert etter at tyskerne rykket inn i Sovjet juni 1941, var leiren i Jernbanealléen i Sandefjord. Den største leiren var i Stavern, den var tredje størst i landet.”

Boken kan bestilles fra forfatteren direkte:
wictor.lonneberg@gmail.com / tlf. 900 56 850
– og vil også være for salg hos enkelte historielag.

 

Sovjetiske krigsfanger var også tema på en plakatutstilling Vestfoldarkivet laget for Vestfold fylkesbibliotek i 2015.