Mann og kvinne i landskap med pingviner og sjø i bakgrunn

Bokprosjekt om første kvinne på en øy i Antarktis

Vestfoldarkivet bistår i disse dager den tyske forfatteren Ulrike Günther med bakgrunnsinformasjon til en historisk roman.

Boken Ulrike Günther skriver – på tysk – handler om Caroline Mikkelsen (senere Mandel), som var gift med kaptein Klarius Mikkelsen.

Om forfatteren

Ulrike Günther jobbet først som advokat i ti år før hun henga seg til skrivingen. I 2016-2019 tok hun mastergrad i “Biografisk og kreativ skriving” ved Alice Salomon University i Berlin. I dag jobber hun som frilansskribent og skrivelærer. Hun har også en egen blogg. Se lenke nedenfor.

Antarktis 1935

Caroline Mikkelsen deltok i 1934-35 som passasjer om bord på M/S “Torshavn” som var på ekspedisjon til Sydishavet. Den 20. februar 1935 gikk Caroline Mikkelsen sammen med kapteinen og sju andre (menn) i land i Antarktis.

Våre kolleger i Hvalfangstmuseet forteller at mens Caroline Mikkelsen var  første kvinne som var i land på en øy i Antarktis, var Ingrid Christensen, gift med Lars Christensen, første kvinne som var i land på fastlandet i Antarktis noen år før. Henne har den nylig avdøde australske forfatteren Jesse Blackadder skrevet romanen “Kanten av isødet” (2014) om. Både Blackadder og Günther har vært i kontakt med og fått hjelp av Hvalfangstmuseet.

Skipsjournalen forteller

Vestfoldarkivet har skipsjournalen fra denne ekspedisjonen i arkivet, i den store samlingen skipsprotokoller som er samlet inn av Hvalfangstmuseet og som nå befinner seg i vårt arkivmagasin.

Også Vestfoldarkivet har bistått Ulrike Günther. Hun ønsket å få bakgrunnsinformasjon fra turen, for eksempel å vite lengde på reisen, reiseruten, turen tilbake, bilder, osv.

Vestfoldmuseene ønsker forfatteren lykke til med det spennende prosjektet!


Arkivet

Les også

Mann og kvinne i landskap med pingviner og sjø i bakgrunn
Kaptein på M/S "Thorshavn" Klarius Mikkelsen og frue - altså Caroline Mikkelsen - foreviget på Ingrid Christensen Coast . Foto Bjørn Romnæs, Hvalfangstmuseets fotosamling.
To åpne bøker med svart hvitt foto og håndskreven tekst
Protokoller fra Sydhavsekspedisjonene 1933 og 1936-37, da hvalfangstreder Lars Christensen deltok på turene. Foto: Petra Erdosi Jensen.