Bruk arkivene

På denne siden finner du tips og innganger til å lese mer om det å bruke arkiv og å finne frem til riktig materiale. For hvordan kan du finne det du leter etter? Og hvordan leser man egentlig en arkivkatalog? Vi hjelper også til så godt vi kan – enten når lesesalen er åpen eller på epost eller telefon.

Lesesalen

På lesesalen vår kan du se på arkivmateriale, få veiledning, søke i databaser og kataloger, bruke arkivets boksamling og bestille kopier.

Lesesalen er åpen onsdager kl. 9.00 – 15.00 og ellers etter avtale.
Bestill helst ønsket arkivmateriale på forhånd.

Vestfoldarkivets boksamling er et viktig supplement til arkivene og kan være til god hjelp når man skal hente inn informasjon om et arkiv, en periode eller tema. Denne er tilgjengelig på lesesalen. I tillegg finnes det en stor samling litteratur knyttet til hvalfangst på Sandefjord bibliotek.

Toppen av gamle protokoller - de er marmorert i ulike mønster og pasteller
Fargerik tegning av en papegøye som sitter på en pinne og med teksten kunnskap er makt ved siden av

For å finne frem i arkivmaterialet er det viktig å vite hvordan arkivene er bygget opp. Følg lenken og les mer om hvordan dette fungerer.

Arkiver er unikt og uerstattelig materiale og må behandles med varsomhet og respekt. Det er også visse ting som er viktige å huske på når du skal bruke eller gjengi kildene.

Tegning av en jente som sitter og grubler
det står spør en arkiver

Hos oss kan du få hjelp og veiledning i å søke fram og bruke arkivmateriale. Veiledningen er gratis og åpen for alle.

Bestill time via epost vestfoldarkivet@vestfoldmuseene.no
Send en kort beskrivelse av hva du er på jakt etter, slik at vi får mulighet til å forberede oss. Eposten merkes med SPØR EN ARKIVAR.

Vestfoldarkivet ønsker at flest mulig arkiver skal være åpne for allmenheten. De fleste arkivene også er fritt tilgjengelige og kan studeres på lesesalen. Men det er likevel visse unntak. Les mer om både regler og unntak ved å følge lenken i overskriften her.

Gammel kikkert i messing

Hvor du vil finne det arkivmaterialet du er ute etter, vil avhenge av hva slags arkiv det er snakk om. Det har for eksempel noe å si om arkivet er privat eller offentlig – og om det er etter en kommune eller fylkeskommunen. Derfor kan du finne arkivmateriale fra Vestfold på flere steder og i ulike institusjoner.

Gulnet ark med håndskrevet løkkeskrift
Gammeldags kasseapparat i brunt treverk

Hovedregelen i Offentlighetsloven er at innsyn skal være gratis. Det meste av Vestfoldarkivets tjenester knyttet til bruk av arkiv er derfor gratis. Unntak er ved digitalisering eller kopiering av store mengder arkiv.