Utforsk arkivene

 • All
 • Andre verdenskrig
 • Annet
 • Arbeiderbevegelse
 • Artikler fra Arkivert
 • Det angår også deg
 • Fotobevaring
 • Hvalfangsthistorie og sjøfart
 • Idrett og foreningsliv
 • Industri og næringsliv
 • Kvinnehistorie
 • Mat og helse
 • Musikk
 • Prosjekter
 • Skolehistorie
 • Våre samlinger
 • Veiledning
Bildet viser et utsnitt av selvmotsigende mannskapskort fra arkivet

Mon tro hvordan man skal tolke dette? Kortet med den noe uventede konklusjonen er ett av mange tusen mannskapskort etter forhyring (ansettelse til tjeneste om bord i et skip) som oppbevares i Vestfoldarkivet.

Bildet i svart/hvitt viser et loppemarked til inntekt for poliosaken.

Poliomyelitt var en svært fryktet sykdom i Norge frem til poliovaksinen ble tatt i bruk i 1956.

Skipstegning

I det omfattende arkivet etter Framnæs Mekaniske Værksted er det store mengder tekniske tegninger. Disse har vi nå gjennomgått og ordnet slik at de skal være tilgjengelig for publikum. I dette ordningsprosjektet har vi valgt ut og begrenset omfanget av tegninger, samtidig som den kulturhistoriske dokumentasjonen har blitt sikret.

Bildet viser håndskrevne kartotekkort. Et kort stikker opp.

Interessen for slektsforskning er større enn noen gang. Vi vil vite hvem vi slekter på og hvordan de egentlig har levd. Om du er en av dem som ønsker å grave litt mer i dette og din slekt har røtter i Vestfold, kan det hende du kan finne spennende informasjon hos oss.

Bildet i svart/hvitt viser 1.mai-toget i Tønsberg i 1950.

Arbeiderfanen har en lang og ærerik historie. Helt siden de første arbeiderforeningene skaffet seg de første arbeiderfanene rundt 1850, har fanen vært et viktig samlingsmerke for arbeiderbevegelsen.

Svart logo tegnet på hvit bakgrunn

I 1899 ble Kaldnes Patentslip og mekaniske Værksted etablert på Nøtterøysiden av Tønsberg kanal. Siden den gang har området vært preget av verftets skiftende aktivitet. I dag er industrien erstattet av boliger. Beddingen er erstattet av moderne boligkomplekser.

Svart hvitt klassebilde fra 1800-tallet

Etableringen av Larvik lærerforening i 1870 ble starten på en utvikling som skulle løfte Larviksskolen og gjøre skolehverdagen bedre for elevene.

Bildet viser et utdrag fra en norskstil skrevet av en elev ved Skiringssal ungdomsskole i 1909.

I arkivet etter Skiringssal folkehøgskole finnes det mapper med elevarbeider fra ungdomsskolen, herunder norske stiler. Fra 1910 finner vi blant annet Sigurd Froms fortelling om «Hvad jeg saa i byen» - hvor han levende forteller om sin dagtur til Holmestrand.

Bildet viser en bunke løse, slite ark.

I 1940 falt det norske demokratiet. Alle partier ble forbudt bortsett fra Nasjonal Samling. Nøtterøy AUF klarte å lure okkupasjonsmakten.

«Nu er det klart for sjøsettingen», står det på papirlappen som er limt inn i fotoalbumet fra Kaldnes Mekaniske Verksted.

Sort-hvitt-bildet viser unge festkledte gutter som sitter på lasteplanet på en gammeldags lastebil
Vi ser ikke fargen på bildet, men dette er blåruss fra Tønsberg handelsgymnasium på 1950-tallet. Tønsberg handelsgymnasium, ble senere til Bjørn Farmann, og er i dag en del av Greveskogen videregående skole. A-1162 - Vestfold ...
Tegning av skipsbygging

I 2014 fikk Vestfoldarkivet overlevert tegninger av illustratøren William Liverød.

Moritz-og-Ragnhild-Gorwitz-1935

I 1935 forelsket Moritz fra Oslo og Ragnhild fra Valdres seg i hverandre. De skulle få et langt samliv, tre døtre og umenneskelige utfordringer.

Sort-hvitt-bilde som viser et kontor med to kvinner og tre menn. Alle er kledd i mørke dresser og drakter, og jobber konsentrert.

Før andre verdenskrig var et faktum, fikk skippere verden over et vanskelig valg. De fleste sto i kontakt med rederiet sitt og fikk beskjed om hvor kursen skulle settes, men slett ikke alle. Likevel virket det slik at magefølelsen pekte ut landet vest i Europa som destinasjon, for de som stolte på eget skjønn.

To kvinner og en mann smiler til hverandre

Vestfold og Telemark har mye til felles, deriblant en forkjærlighet for folkemusikk. Elfi Sverdrup har siden 1977 jobbet med å samle inn folkeviser fra vårt ganske land, og i samarbeid med Ann Tove Manshaus og Jon Anders Røise i Vestfoldmuseene gjør hun nå samlingen tilgjengelig for alle som måtte være interesserte.

Med tariffestet ferie kom tanken om egne feriehjem. I Vestfold hadde de fleste store arbeiderforeningene egne feriehjem.

Næringslivsarkiver under lupen - med Alfred Andersens Mekaniske Verksted som eksempel. Prosjektet har som mål å utarbeide en metode for bevaring av relevant dokumentasjon i bedriftsarkiver.

Gulnet papir der det står

Noen arkiver inneholder mer dramatikk enn andre; som for eksempel fortellingene om havarier og forlis i arkivene etter Vestfolds sjøassuranseselskaper.

Fotografi i sepiatoner av mursteinsbygning

Familiebedriften AS Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk i Tønsberg produserer håndverk i edelt metall og kvalitet; som ordførerkjeder, kongepokaler, OL-medaljer og bestikk til hverdag og fest. Det historiske arkivet er trygt bevart i Vestfoldarkivets magasin.

Bildet viser en jenteklasse fra Skiringssal Folkehøgskole i 1906.

Vestfoldarkivet er depot for tidligere Vestfold fylkeskommune.

Forsiden til bladet Arkivert. Sorthvitt bildet viser to kjolekledte kvinner som hilser på hverandre, tatt i et fotostudio på slutten av 1800-tallet. Tekst: Vestfold + Telemark = Sant

Her kan du lese bladet ARKIVERT digitalt - 64 sider med stoff relatert til det nye fylket.

Legitimasjonskort

Gjertine Nilsen (1882-1972) lærte aldri å lese eller skrive og gikk på spesialskole. Likevel viser personarkivet hennes at hun hadde et godt liv.

Svart hvitt bilde. Smilende unge damer med forkle og skaut på kjøkken.

Husmorskolene var resultatet av en bevisst politikk der det ble satset på økt kunnskap om husstell, hygiene og sunnhet. Det samme var obligatorisk skolekjøkkenundervisning. I Vestfold ble det etablert flere husmorskoler på begynnelsen av 1900-tallet. En av dem var Vestfold fylkes husmorskole.

Sort-hvit-bilde av en sneaker med to hvite striper på siden
Denne National-skoen fra 1978 er produsert av Sandefjord Skofabrikk. Men dette er ikke den eneste skotypen de har produsert. Se flere skomodeller og andre fotografier fra Sandefjord Skofabrikk på Vestfoldmuseenes FotoWeb. Kilder A-1019 – Pa 17 – ...
Forsiden til Arkivert fra 2018 med industri og næringslivs som tema. Bildet i sort-hvitt er av en mann som holder en rull med stålvajer.

Her kan du lese bladet ARKIVERT digitalt - 52 sider med stoff relatert til industri og næringslivshistorie.

Svart hvitt bilde av besetningen på skuta Cathrine. De sitter og står samlet på dekk

Den håndskrevne og illustrerte dagboken, datert august 1906 til januar 1907, er en beretning om heltemot og eventyrlyst, motløshet og håp. Den beskriver reisen fra Tønsberg til Sydishavet, og ikke minst forteller den om et dramatisk forlis.

Bildet i svart/hvitt viser Tønsberg Guttemusikkorps 17. mai 1931.

Vestfoldarkivet oppbevarer historiske arkiver etter flere korps. Dette er arkiver som dokumenterer stor entusiasme og høy aktivitet i en årrekke.

Svart hvitt fotografi av arbeiderboliger i landskap med snø og fjell

I 1919 ble det bygget flere arbeiderboliger ved Trosvik Slip & Verksted i Brevik. Disse skulle sikre en jevn tilgang på arbeidsfolk på verftet ved å lokke med gode boforhold. Boligene ble kalt Egne hjem.

Malt illustrasjon av svart skip

I Vestfoldarkivets magasin er det bevart tre håndskrevne og vakkert illustrerte lærebøker i navigasjon. Disse er skrevet av unge menn i engelsk fangenskap under Napoleonskrigene. Den opplæringen de fikk i fangenskap var på mange vis oppstarten til navigasjonsundervisningen på 1800-tallet.

Blå forside med teksten Gammal Vestfoldmusikk ved Øystein Gjerde Sånn spella demm hos åss.

I 1979 begynte Øystein Gjerde innsamlingen av folkemusikk i Vestfold. Med seg hadde han Anne Grethe Huseby, Per Ola Nyhus og Svein Aakerholt, alle fra leikmiljøet i Sandefjord, fra Sandar leikarring og Nemnda for folkelig musikk, sang og dans i Vestfold.

Bildet viser en annonse i svart/hvitt med tittelen «Lette julegaver» og bilder av kjøkkenartikler.

«Eventyret om aluminium» med videreforedling av råaluminium startet i 1919, og fabrikken i Holmestrand ble raskt Norges største innen videreforedling.

En gruppe mennesker går ute i et snødekt landskap med et gjerde rundt

Dette er Vestfoldarkivets bidrag i markeringen av frigjøringsdagen 8. mai 2020.

Bildet viser en egglisens på pingvinegg.

Dette dokumentet er noe så uvanlig som en egglisens, dvs. en tillatelse til å plukke 1.000 pingvinegg.

Bildet viser en arkivboks i tre. Den har messinghåndtak og en hvis etikett foran og en gulere på toppen.

Merkelappen speiler arkivboksens historie under og etter andre verdenskrig.

Forsiden av en gammel slitt bok med overskriften Småpikenes kokebok og en illustrasjon som viser ei ung jente lent over en gammel vedfyrt komfyr

Kokeboken fra 1908 ble skrevet til småpiker og utgitt med det formål at pikene skulle kokkelere i dukkestuen, og på den måten øve seg i matlaging for å bli god husmor. Vi har testet fire av de 52 oppskriftene.

Reklamefoto av tre pakker med Saba sanitetsbind

«Aktieselskapet Saba er et ansvarlig selskap med det formål å drive fabrikkvirksomhet og hva dermed står i forbindelse». Slik startet i 1946 den formelle historien om sanitetsbindet «Saba» og de mange produktene som kom til å lette livet til kvinner.

De gamle fylkesvåpnene for Vestfold og Telemark.

Sammenslåing av kommuner og fylker medfører behov for å vurdere så mangt, blant annet grafisk design, merker og symboler. Slik er det også når Vestfold og Telemark slås sammen. Det er vedtatt et fylkesvåpen, som skal være symbol for det nye fylket og dets innbyggere.

Tegnet kompassrose med illustrasjon av sjø og skip i midten
Digitalisert arkivmateriale fra Vestfoldmuseenes samlinger er og blir publisert på Digitalarkivet, på Arkivportalen, på hvalfangstarkiver.no og på nettsiden til Slekt og Data Vestfold.   Hva er publisert på Digitalarkivet? Her finner du oversikt over Vestfoldarkivets ...
Sort-hvitt-bilde av et stort lokale med bord dekket til julebord

I arkivene etter bedrifter, lag og foreninger finner vi programmer og fotografier som viser oss at ordningen med julebord har vært et viktig trivselstiltak for ansatte og medlemmer.

Bildet i svart/hvitt viser Larvik kommunale pikeskole ca. 1900

Larvik kommunale pikeskole ble etablert 4. august 1858 – etter initiativ fra Johan Sverdrup.

Sort-hvitt-bilde av en gruppe kvinner sitter på et stort bord og syr på sko

Under varemerket «National» har Sandefjord Skofabrikk AS holdt det gående helt siden 1908. Virksomheten ble landskjent og i mange år var fabrikken Sandefjords største industrielle bedrift.

Svart hvitt bilde av skoleklasse ved pultene

Hvor finnes elevoversikter fra folkeskolen? Hvor kan jeg få dokumentasjon på bestått svenneprøve? Finnes det et klassebilde av min bestefar?

En tegning av et seilskip med dansk flagg

Det er ikke alltid vi landkrabber vet hva de mer sjøvante egentlig snakker om. Men det er heldigvis ofte mulig å sette seg inn i.

De første kvinneforeningene som etablerte seg i Vestfold ble dannet i 1909, og ble opprettet i henholdsvis Larvik, Horten, Sande og Hof. For disse kvinneforeningene var det nok stemmerett for kvinner som sto høyest på agendaen i starten.

Bildet viser en samling av papirlapper med skrift på, et håndtegnet kart og to sløyfer med fargene rødt, hvit og blått

Svein Thorstein (1945–2013) bygde opp en unik samling knyttet til hjemmestyrkene under andre verdenskrig. Denne er å finne i Vestfoldarkivet.

Vi ser et blått stempel der det står Arbeiderbevegelsen Arkiv i Vestfold

Samlingen til Arbeiderbevegelsens arkiv i Vestfold utgjør ca. 250 hyllemeter og har nærmere 400 arkivskapere.

Svart hvitt fotografi av arbeidere som arbeider med stoffer

De fleste har hatt et forhold til brynjetrøya. Kanskje Cliff Richard også. Men husker du Mono-kinien? Begge deler er produsert av Brynje trikotasjefabrikk i Larvik.

Bildet som er tatt ovenfra viser et fat med lyse små kaker på en brodert juleduk der det står GOD JUL.

Potet kan brukes til så mangt. Blant annet til å bake nydelige potetmeltopper til jul!

Svart hvitt fotografi av menn og kvinner som går utenfor bygning

Verftsindustrien har stått for mange viktige industriarbeidsplasser i Vestfold. I dag har verftene enten blitt lagt ned eller fått nye funksjoner. Men i arkivene er dokumentasjonen etter verftene bevart.

Sort-hvit fotografi av en stor mursteinsbygning sett fra siden - ed nakne trær rundt.

Her får du en oversikt over arkiver etter maritim utdanning i Vestfold.

Bildet viser en invitasjon til borgerlig konfirmasjon i 1973.

Den 9. april 1956 ble det holdt stiftelsesmøte for Norges største livssynssamfunn utenfor statskirken, Human Etisk Forbund.

Brun skinnfotball pålimt ordene Fra Fotball-fornten og et et bilde av klubbhuset under.

Idrettsforeningen FRAM ble stiftet 15. januar 1894, den gang som en sammenslåing av flere gutteklubber. Foreningen er en av landets eldste med organisert fotball som aktivitet.

Utsnitt av Lilian Franklin Bulls almanakk fra juni 1914.

Da erkehertug Franz Ferdinand, tronfølger til keiserriket Østerrike-Ungarn, ble skutt og drept i Sarajevo søndag 28. juni 1914, var opptrappingen til det som skulle bli 1. verdenskrig i gang.

Svart hvitt fotografi av bygning med snø og trær i forgrunn

De videregående skolene har ikke alltid hatt de navnene de har i dag. Det kan derfor være vanskelig å orientere seg i de eldre arkivene etter skolene som vi oppbevarer i Vestfoldarkivet. Her følger derfor en oversikt over dagens videregående skoler i Vestfold og hvilke navn de har hatt tidligere.

Under krigen var tilgangen til kjøtt ofte begrenset. Hva lagde man da til jul?

Bildet viser en illustrasjon av polarhunden «Beef».

I 1906 var skipshunden Beef med på et dramatisk forlis.