Nytt ARKIVERT om andre verdenskrig

Nå lanseres en ny utgave av bladet med historier hentet fra arkivene og museenes samlinger. Denne gangen handler det om andre verdenskrig.

Årets ARKIVERT består av 60 sider fylt med stoff relatert til andre verdenskrig. Sakene er primært skrevet av ansatte i Vestfoldmuseene og Telemarksarkivet.

Les hele bladet her.

Bidragsytere

Artikkelforfattere og andre bidrag

Ane Ringheim Eriksen , Caroline Klavenes, Cathrine Guldahl, Eivind Thorsen, Gunhild Lurås, Heidi Meen, Inger-Lise Krekling, Jorunn Sem Fure, Karianne Schmidt Vindenes, Kasper Søyland, Kirsten Tangen, Lene Teigland Kleivi, Lone Kirchhoff, Marianne Sørensen, Marit Slyngstad, Randi Karin Solerød, Rolf Dahl, Rune Sørlie og Ulla Nachtstern.

Heidi Meen, Vestfoldarkivet/Vestfoldmuseene.

Linn Liverød, Berg Allum.

• «Pol III» – hvalbåten som varslet krig
  • Major Magnus Sødems papirer. Hva skjedde egentlig på Oscarsborg 9. april 1940?
  • Soldat-julefeiring i Skien 1940
  • Milorg D15 – militær motstand i Vestfold
  • XU-agenter i Tønsberg
  • Hakekors i brann
  • Postkort fra Auschwitz
  • Bergprekenen – tanker i koronaens tid
  • Møte med ungdommen – krisekjeks, kilder og minnesmerker
  • Holmestrand – et alliert bombemål?
  • Tungtvannet fra Vemork
  • Porsgrund Porselænsfabrik – Tyskland som hjelpende eller kontrollerende hånd?
  • Fra hvalfanger til krigsseiler – styrmann Peder Jensens nedtegnelser
  • Hvalfanger, krigsseiler, soldat
  • Fra krigens tragedier til slektsforskerens kilder
  • Fra prekestolen – motstand og forsoning
  • Notiser fra arkivet
  • Notiser fra museet

Bildet viser fem forsider og utgaver av bladet ARKIVERT
Årets ARKIVERT er utgave nummer fem. Tidligere har vi gitt ut blader med temaene ny region, industri og næringsliv, skolehistorie og maritim historie. Klikk på knappen nedenfor for å se de øvrige utgavene.
Forsiden til bladet ARKIVERT. Hovedbildet er et sort-hvit bilde av Slottsfjellstårnet med et stort hvitt banner med en stor V på.
Slottsfjellstårnet 1941. V-tegnet sto for “Tyskland seirer på alle fronter” og ble senere sabotert ved at noen satte fyr på det. Etter dette ble det ikke hengt opp på nytt. Fotograf: Peder L. Stangebye, Slottsfjellsmuseet / Vestfoldmuseene IKS. Lisens CC BY-SA.