Svein Thorsteins samling

Vestfoldarkivet fikk nylig avlevert unik samling dokumentasjon knyttet til krigen og hjemmestyrkene, samlet inn av Svein Thorstein.

Samlingen består blant annet av Fama-rapportens originaleksemplar nr. 1 – tilhørt Milorg leder Josef Haraldsen, uniformer tilhørt amerikanske flygere som falt ned i Brunlanes april 1945, en rekke dokumenter og fotos, materiale tilknyttet sabotasje og slipp, unik film fra frigjøringen av Brunlanes og Stavern, armbind, utmerkelser, osv. -osv.

Samleren Svein

Svein Thorstein var født og oppvokst i Brunlanes, og senere bosatte han seg også på Neset, nærmere bestemt på Nalum. Der bodde han sammen med sin kone Reidun inntil han døde for noen år siden. Svein begynte tidlig i ungdomsårene å interessere seg for våpen og eldre norske blankvåpen. Allerede på slutten av 1960-tallet var samlerspiren i ham begynt å slå rot.

Utover på 1970-tallet ble hobbyen mer og mer utvidet til å omfatte også uniformer, ammunisjon og antikviteter. Også hans kone Reidun, samlet ivrig på mange snurrepiperier og især dukker. Sammen drev de Stavern Antikk, men Svein var ansatt i teknologi-industrien (NEBB) på full tid.

Dokumentasjon av hjemmestyrkene

Fra midten på 1970-tallet fant Svein mer og mer interesse for ting og tang som var brukt av hjemmestyrkene (Milorg). Våpensamlingen måtte etter hvert vike for utstyr, foto og dokumenter knyttet til «gutta på skauen». Svein bygde opp en flott og unik samling dokumentasjon knyttet til hjemmestyrkene. Han ble også inntatt som medlem i Martin-klubben, som eneste medlem som ikke hadde deltatt under krigen. Han var også tilknyttet Vestfold Fylkesmuseum i forbindelse med den store krigsutstillingen i 1995.

Etter hans død tok hans nære venn, Rune Sørlie, kontakt med familien med forslag om at Sveins samling burde avleveres til Vestfoldarkivet. Hans datter Heidi tok dette forslaget opp med familien, og i november i år tok de avgjørelsen om å avlevere samlingen. Materialet ble avlevert av datteren Heidi Thorstein og Sveins svigerinne Tove Hansen (Brunlanes historielag).

Takk til familien for å ha avlevert denne samlingen til Vestfoldarkivet og kommende brukere.

Heidi Thorstein og Sveins svigerinne Tove Hansen avleverer arkivet. Foto: Lone Kirchhoff, Vestfoldarkivet.