Ordning av tegningsarkivet til Kaldnes Mekaniske Verksted

Vestfoldarkivet har en omfattende samling av skipstegninger etter Kaldnes Mekaniske Verksted, og vi har nå vært så heldige å få hjelp med ordning og systematisering av tegningene av en tidligere ansatt ved verftet.

 

Svein Olaf Skjørdal ordner tegningsarkivet etter Kaldnes Mekaniske Verksted. Foto: Lone Kirchhoff, Vestfoldarkivet.Det er Svein Olaf Skjørdal, som i en årrekke har jobbet ved prosjektavdelingen på Kaldnes, som ordner tegningene for oss.

Skjørdal er født og oppvokst i Sandefjord. Han er utdannet ved Norges Tekniske Universitet og har en doktorgrad innen Marin Hydrodynamikk. I tillegg til å jobbe på Kaldnes har han blant annet jobbet for Det Norske Veritas. Hans spesialfelt er konstruksjon av skip og flytende plattformer for oljeproduksjon og boring av oljebrønner. Han har derfor de beste forutsetninger får å bistå oss med sin kompetanse i ordningen av tegningsmaterialet.

Tegningsarkivet er en viktig del av arkivet og består av et stort antall enkelt tegninger. Verkstedets først byggenummer stod ferdig i 1907. Det var passasjerbåten Alpha, bygget for Tønsberg og Omegns Dampskipsselskap. Gjennom de godt 100 år verkstedet eksisterte ble det bygget mer enn 250 skip. Byggevirksomheten gikk gjennom flere teknologiske epoker over til produksjon av rigg og supply-utstyr på 1980-tallet. og i en periode var bedriften førende innen leveringer til offshoreindustrien.

Vi er takknemlige for å kunne dra nytte av Skjørdal sin kompetanse!

Svein Olaf Skjørdal ordner tegningsarkivet etter Kaldnes Mekaniske Verksted. FOTO: Lone Kirchhoff, Vestfoldarkivet.