Spenning og litteratur i arkivet – Arkivdagen 2015

Det var mye humring å høre i den fullsatte foajeen på Vestfoldarkivet da historiker og krimforfatter Hans Olav Lahlum intervjuet sine krimkolleger Kurt Aust og Jørn Lier Horst om deres research og forhold til arkiv.

Bildet viser Lahlum, Aust og Horst i samtale foran en fullsatt foaje.
Det vises kanskje ikke her, men latteren satt løst under hele seansen.
De tre forfatterne og litteraturukas general i samtale før arrangementet.
Fra venstre: Kurt Aust, Steinar Engeland, Hans Olav Lahlum og Jørn Lier Horst.

Samarbeid med Litteraturuka

Arrangementet lørdag 7. november 2015 var et vellykket samarbeid mellom Vestfoldarkivet og Litteraturuka i Vestfold.
– Samarbeidet med Vestfoldarkivet gir oss noen muligheter vi ellers ikke har. De ansatte der har en annen inngang til litteraturen enn oss, og kan iscenesette den på en annen måte en vi vanligvis gjør. Det er andre år på rad vi arrangerer sammen og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier festivalsjef for Litteraturuka i Vestfold Steinar Engeland.

Samtale om research

For å kunne skape det rette tidsbildet i sin krim med handling lagt 300 år tilbake i tid, har Aust bygget seg opp en anselig samling av faglitteratur, men også besøkt håndskriftsamlingen på Nasjonalbiblioteket, studert gamle kart på Slottsfjellsmuseet og benyttet seg av flotte bilder av tidens antrekk på Digitalt Museum. Horst har ikke hatt det samme behovet for å lese seg opp, i og med han selv jo har skrevet en del av det som ligger i politiarkivene i dag. Dessuten er dette arkiver som ikke er offentlig tilgjengelig for hvem som helst på en god del år. Men som tidligere politietterforsker kjenner han dette feltet godt – noe som helt klart er en fordel. Research er det likevel behov for, for eksempel for å sette seg inn i hvordan en kriminaljournalist jobber og ellers for å få ideer til handling.

Spenning i magasinet

Etter forfattersamtalen fulgte en omvisning i arkivmagasinet – selvsagt med spenning som tema.
-Det er første gang vi viser frem et mørkt magasin, smiler avdelingsdirektør Karianne Schmidt Vindenes, men det blir nok ikke siste gang. Det gikk et lite sus gjennom gruppen da jeg åpnet døren inn i det mørke rommet bare opplyst av en mengde (elektriske) stearinlys. Lysene førte til to stasjoner med fokus på «Operasjon Betongblanding», den store jernbanesabotasjen fra 1945, beskrevet i Fama-rapporten og Milorg-arkivet, og et dramatisk skipsforlis ved Crozet-øyene i 1906.

Arkivdagen 2015

Arrangementet var Vestfoldarkivets bidrag til Arkivdagen 2015. En dag som har til hensikt å vekke interesse for arkivene som samfunnets minne – både for fortid og framtid.
– For oss er det å være del av Litteraturuka en mulighet til å bli synlige for grupper som ellers ikke har hørt om oss, sier Schmidt Vindenes. I vårt magasin er det nemlig mange arkiver som kan ha interesse for publikum – enten de måtte være interessert i historie, slektsgransking eller kanskje trenger inspirasjon til stoff for å skrive en bok selv

Tekst: Heidi Meen. Foto: Ulla Nachtstern.

Denne teksten har også stått på trykk i Østlandsposten 11.11.2015 (et utdrag), samt Sandefjords Blad 13.11.2015 (hele).

oppslag-11-11-2015-øp
Oppslaget i Østlandsposten.
oppslag-13-11-2015-sb
Oppslaget i Sandefjords Blad.