Julekalender – luke 15

Mange gleder seg til gavene på julaften, enten å pakke dem inn eller pakke ut. Men visste du at også museumsgjenstandene blir pakket inn?

Fra et av Vestfoldmuseenes gjenstandsmagasiner.

En del av juletradisjonen vår er å gi gaver til nære og kjære, gjerne fint innpakket i gavepapir med julemotiver og sløyfer i gull eller rødt. Slike innpakkede gaver ligger til juleaften under juletreet og er til glede for store og små. Særlig overraskelsen når du åpner pakken og ta frem det du hadde ønsket deg så inderlig gleder igjen de som pakket gaven med et smil til deg.

I Samlingsforvaltningen handler ikke innpakningen om å gjøre forhåndsgleden større, men å oppbevare gjenstander på en trygg og forsvarlig måte mens de er ikke i utstilling. Gjenstandene som er ikke utstilt oppbevares på klimastyrte magasin hvor de står og ligger tett sammen med andre gjenstander i alle størrelser og mangfoldige materialer.

Ikke fargerikt, men forsvarlig

Stort sett er det små og mindre gjenstander som blir pakket inn. I motsetning til julegavene blir gjenstandene ikke pakket i fargerikt julepapir med fine sløyfer. Tvers imot bruker vi syrefritt papir og pappesker, som hyssing bruker vi ubleket bomullsbånd. Også fargerike til og fra lapper blir byttet ut mot syrefrie papplapper eller spesielle tyvekskilt med inventarnummer og strekkode til gjenstanden på. Alt i alt ser de ferdig innpakkede gjenstander litt kjedelig ut, siden emballasje material er stort sett bare hvit, kanskje noen nyanser i grått.

Som sagt ligger vårt fokus på å finne den tryggeste måten for å oppbevare gjenstanden. Derfor trenger noen gjenstander også spesialtilpassete støtter som sikrer at gjenstanden beholder sin opprinnelige form og den bevares for ytterlige skader.

At vi pakker inn gjenstandene har altså flere fordeler. For det første kan vi pakke små gjenstander sammen i en eske, slik at det er en plassbesparende oppbevaringssituasjon. For det andre beskytter emballasjen mot ytre skadefaktorer samt å redusere gjenstandens nedbrytning.

Omvisning i kulissene

Hvordan emballasjen og oppbevaring av gjenstander ser ut i Vestfoldmuseenes 2.500 m² gjenstandsmagasiner, kan du oppleve selv to ganger i året til våre magasinomvisninger. Følg med på HVA SKJER-oversikten på nettsidene. Inntil videre kan du lese mer om hvordan vi jobber. 

Julehilsen fra magasinet 

Vi gleder oss å ønske deg velkommen, men enn så lenge ønsker vi fra Samlingsforvaltningen en gledelig jul!

Samlingsforvaltningen foreviget i magasinet, desember 2020. Fra venstre: Annika Sander, Mekonnen Wolday, Cathrine Guldahl, Camilla Ringstad og Eivind Gramer.

Vi ønsker deg en fin førjulstid!

Luke i Vestfoldmuseenes julekalender 2020.