Julekalender – luke 17

Julenøtter små og store kan bryne seg på - hentet fra Høyang-nytt i 1952.

Oppgavene er hentet fra Høyang-nytt, utgitt i desember 1952. Høyang-nytt var en bedriftsavis utgitt for fabrikkene i Holmestrand og Høyanger. Her kunne ansatte og innbyggere få med seg små og store nyheter om driften og livet rundt, ispedd litt underholdning for barna.  

«Vi har denne gangen fått en matematikklærer til å lage tre julekonkurranser for oss. Det kan vel hende du får noe tid i juleferien, når du har lest de bøkene du har fått i julegave og prøvekjørt rattkjelken eller de nye skiene. Det kan vel hende du får noe tid i juleferien, når du har lest de bøkene du har fått i julegave og prøvekjørt rattkjelken eller de nye skiene.”

Et tosidig oppslag i sort-hvitt med ulike oppgaver.
Julenøtter i Høyang-nytt 1952.

Her kan du laste ned pdf av oppgavene – kanskje du vil skrive ut siden? 


Oppgave 1

Frise-kryssord. Fyll inn ordene på riktig sted.

Oppgave 2

Hva sier julelysene til barna? Her ser du seks lys og seks barn. Hva tror du disse lysene sier til barna? Hvert barn sier bare én bokstav.

Navnene på de seks barna: Guri, Lars, Ola, Unni, Jens og Dora.

Se godt efter på tegningen, så går det kanskje plutselig opp seks lys for deg!

Oppgave 3

Hvor mange dyr får plass på stigen? De tomme rutene i stigen skal fylles ut med bokstaver slik at du får bare dyr, så mange som mulig. Navnene må leses enten ovenfra og nedover eller fra venstre til høyre som vanlig når du leser.  […] Det gjelder å finne korte dyrenavn. Alle ruter og alle gitte bokstaver må brukes.

Konkurransen går ut på å få frem flest mulig forskjellige dyrenavn.

Lykke til!


Vi ønsker deg en riktig fin førjulstid!

Luke i Vestfoldmuseenes julekalender 2020.