<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&lt;!-- Meta Pixel Code --&gt; &lt;script&gt; !function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=&#39;2.0&#39;; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,&#39;script&#39;, &#39;https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js&#39;); fbq(&#39;init&#39;, &#39;416894340368174&#39;); fbq(&#39;track&#39;, &#39;PageView&#39;); &lt;/script&gt; &lt;noscript&gt;&lt;img height=&#34;1&#34; width=&#34;1&#34; style=&#34;display:none&#34; src=&#34;https://www.facebook.com/tr?id=416894340368174&amp;ev=PageView&amp;noscript=1&#34; /&gt;&lt;/noscript&gt; &lt;!-- End Meta Pixel Code --&gt;&ev=PageView&noscript=1" />

Vikingenes Kaupang – byen, handel og håndverk

Gjennom praktiske aktiviteter vil elevene få en forståelse for ulike sider av vikinglivet.

 • Bildet viser to vikingkledde menn med skjegg. I bakgrunnen er det grønne sletter, blå himmel og noen mennesker i aktivitet (Foto/Photo)
  1/1
  DKS på Kaupang 2018. Fotograf Maren Wegge

Nøkkelinfo

 • Midgard vikingsenter
 • Målgruppe: 6. trinn 
 • Varighet: 3 timer og 50 minutter
 • Sted: Kaupang
 • Utendørs
 • Tilbudet er gratis

Om opplegget

Elevene på 6. trinn i Sandefjord og Larvik kommuner inviteres til DKS-opplegg om vikingbyen Kaupang. Her får de lære om vikingtiden i et lokalt perspektiv på en autentisk læringsarena på Kaupang. 

Gjennom praktiske aktiviteter vil de få en forståelse for ulike sider av vikinglivet, deriblant bydannelse, hverdagsliv, handel, handelsvarer og håndverk. 

Post 1 - Handel og økonomi

Posten er todelt og handler om handelsvarer og bytte- og sølvvektøkonomi i vikingtid. Elevene besøker et vikingtelt der de får se utstyr og materialer til glassperleproduksjonen og høre hvordan salg kunne foregå med hakksølv og skålvekt. De deltar også i et økonomispill der de er vikinger som skal handle med varer på markedet.

Post 2 - Håndverk

Posten er todelt og handler om to viktige håndverk. Uten smeden stoppet gårdsdriften opp. Vikingene likte også godt å pynte både seg selv, skip og bygninger. I vikingtiden ble slindring brukt for å flette tau til seil på vikingskipene eller pynte-/ slitebånd på klærne. Skipene var helt sentrale i handelen med varer som ble omsatt i enkelte viktige handelshavner i Norden. Elevene skal smi minisverd og slindre vennskapsbånd som de får med hjem.

Post 3 - Vikingidrett

Posten handler om lek og konkurranse i vikingtid. Å være i god form var viktig for alle i vikingsamfunnet, spesielt for krigerne. Leken var en måte å øve opp styrke, smidighet, samarbeidsevne, utholdenhet og taktikk. På posten får elevene prøve seg i flere vikingidretter, tenke taktikk og måle krefter med hverandre. 

Post 4 - Impro-teater om Kaupang

Posten handler om Kaupangs historie i vikingtid: hvor lå byen, hvordan levde menneskene her og hva gjorde de. Elevene deltar i et impro-teater. Krever ikke forarbeid på skolene.

Kontaktinformasjon

Midgard vikingsenter

post@vestfoldmuseene.no
33 07 18 50

 • Bildet viser en jente og en mann som står bøyd over en hoggestabbe (Foto/Photo)
  1/1
  2018 DKS Midgard - Fotograf Jonas Nord Gusland