After Munch
Med den nye fløyen som er bygget til samlingen, har Haugar nå en fast utstilling av Andy Warhols serie After Munch. Her kan man se en rekke utsøkte eksempler på hans typiske og fargerike silketrykk-teknikk, i tillegg til tre av de originale maleriene som han utførte i 1983-84 på bestilling fra en norsk gallerist i New York.
At Haugar som det første museet i verden kan presentere en slik komplett samling, skyldes ene og alene vårt nære og gode samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB, som har langtidsdeponert hele sin nylig ervervede Warhol-samling på Haugar. Sparebankstiftelsen DNBNOR er Haugars viktige samarbeidspart når det gjelder tilførsel til samlingen.
Andy Warhol
Popkunstneren Andy Warhol (1928 – 1987), utførte i 1983-84 en serie på 15 malerier med motiver som han hentet direkte fra fire av Edvard Munchs mest kjente grafiske trykk. Warhol hadde lenge holdt Munch som en av sine absolutte favorittkunstnere ved siden av Henri Matisse, og i 1973 hadde han også besøkt Oslo for å se hans arbeider i Nasjonalgalleriet og på Munch-Museet.
Bestillingen av maleriene kom fra en norsk gallerist i New York, og da de senere ble presentert for offentligheten ble det gjennom hans manager Fred Hughes gjort klart at Warhol hadde laget serien som «en hommage til den norske kunstneren».
Som en del av det permanente utstillingstilbudet viser Haugar 13 verk fra denne serien, som ut over tre av de originale maleriene også inkluderer en rekke forarbeider og flere eksempler på hans typiske og fargerike silketrykk. Nasjonalmuseet i Oslo har dessuten lånt ut sitt fine eksemplar av Warhols portrett av Dronning Sonja fra Celebreties-serien, som hun ble fotografert for på The Factory i New York i 1982. Derved er alle hans motiver som har en tilknytning til Norge samlet og gjort tilgjengelig for publikum på ett sted.
At Haugar kan vise en så stor samling av Andy Warhols hyllest til Edvard Munch skyldes ene og alene Sparebankstiftelsen, som meget sjenerøst har langtidsdeponert hele sin Warhol-samling på museet.