Historisk plan
Samlingsplanen var historisk, på mange plan:
- Det var første gang Vestfoldmuseene IKS laget en slik samlet plan
- Det var første gang samlingsforvaltningsstandarden SPECTRUM ble grundig innarbeidet i en samlingsplan i norsk sammenheng
- Det var første gang vi tok i bruk begrepet «integrert samlingsarbeid»
- Planens vedlegg (del 2 nedenfor) gir et interessant historisk innblikk i hvordan museene og samlingene i Vestfold er blitt til
- Integrert samlingsarbeid
Integrert samlingsarbeid
Gjennom det integrerte samlingsarbeidet ønsker vi å innarbeide arbeidsprosesser og tankegang som tar med seg helheten inn i museumsarbeidet – fra innsamling og forvaltning av samlingene, kunnskap om og forskning på dem, til de brukes i ulike formidlingsaktiviteter ut til publikum, både fysiske og digitale.
En stor arbeidsgruppe på tvers av avdelinger jobbet med planen over en to-årsperiode. Prosessen var god og den tok oss et langt steg i retning av å se de ulike samlingene mer som en helhet. Mange medarbeidere og flere av avdelingslederne var involvert i prosessen, og vi hadde interessante og gode diskusjoner og arbeidsmøter underveis.
Underveis i arbeidet med planen lot vi oss inspirere av artikkel 2 i Menneskerettighetserklæringen: “Enhver har rett til fritt å delta i samfunnets kulturelle liv, til å nyte kunst og til å få del i den vitenskapelige fremgang og dens goder.”
Del 1 - selve samlingsplanen
Denne delen er selve samlingsplanen - med status og utfordringer, mål, strategier og tiltak.
Del 2 - beskrivelse og redegjørelse
Del 2 starter med en beskrivelse av museums- og arkivlandskapet i Vestfold med ulike faser, sammenslåinger og nyetableringer.
Planen avsluttes med en grundig redegjørelse for samlingenes profil. Her er det lagt vekt på å se samlingene etter tema eller materiale; dette for å synliggjøre helheten i samlingene heller enn å ramse opp hva hver enkelt avdeling/samlings eier forvalter.