Hopp til hovedinnhold

Foredrag: Holmestrand - et alliert bombemål?

  • Sort-hvitt bilde av en nedrast bygning. Vi ser mengder med betong og armeringsjern.
    1/1
    Foto: Vestfoldmuseene IKS/Aluminiummuseet.

Visste du at A/S Nordisk Aluminiumindustri (Nordisk) i Holmestrand ble satt til å produsere flymaterialer for tyskerne under okkupasjonen?

Flymaterialer var noe tyskerne hadde et konstant akutt behov for. Da okkupasjonsmakten oppdaget at Nordisk kunne produsere duraluminium til fly, ble bedriften øyeblikkelig satt under tysk administrasjon.

Den tyske delegasjonen ankom fabrikken allerede 9. april 1940. De inspiserte anlegget og overtok umiddelbart lageret på 300 tonn dural. Heinrich Koppenberg, lederen for den tyske flyprodusenten Junkers Flugzeug Werke med ansvar for å bygge ut aluminiumindustrien i Norge, ankom landet den 16. april sammen med representanter fra det tyske selskapet Dürener Metall Werke. Aluminiumfabrikken i Holmestrand stod øverst på agendaen Etter besøket ble det inngått en avtale der Dürener Metall Werke forpliktet seg til å kjøpe 50 tonn flymaterialer i måneden. Ifølge avtalen skulle Dürener stå for opplæring av norsk nøkkelpersonell og forsyne Nordisk med nødvendig teknologi og materiell.

Produksjon av duraluminium til den tyske krigsmaskinen skapte frykt for at fabrikken og Holmestrand skulle bli utsatt for alliert bombing, slik som ved Hydros anlegg på Rjukan og Herøya. Frykten fikk politisjefen i Holmestrand til å ta affære. Ettersom Milorg fulgte regjeringens offisielle livslinjepolitikk, henvendte han seg til den kommunistiske sabotasjeorganisasjonen (Saborg). Oppdraget ble gitt til overrettssakfører Torvald Meyer. Han var Saborgs regionleder i Vestfold og hadde nylig gjennomført en vellykket aksjon mot arbeidstjenestens kontorer i Tønsberg. 

Meyer samlet en aksjonsgruppe på seks betrodde menn, blant dem flere såkalte “gutta på skauen». Det ble opprettet kontakt med en sympatisør som jobbet på kontoret på Nordisk. Han kunne komme med informasjon om hvor transformatorer og andre viktige elektriske installasjoner befant seg på innsiden av murene. Å finne frem raskt var en avgjørende faktor. 

Lyst til å høre mer om denne spennende fortellingen? 

Velkommen til foredrag på Aluminiummuseet onsdag 19. april kl. 18.00!

Inngang: kr. 100 (kjøpes i museet).

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1