Hopp til hovedinnhold

Foredrag: Polarfeber

  • Sort hvitt bilde som viser fire menn og et telt. Det er fra Sydpolen. Mennene er godt kledd og det er mye snø på bildet
    1/1
    Kappløp om Sydpolen. Foto: Nasjonalbiblioteket.

Vinter og kappløp mot polene

De fleste som er interessert i polarhistorie, kjenner til racet mellom Amundsen og Scott, og vet at Amundsen slo Scott nærmest på målstreken i kampen om å være først på Sydpolen i 1911. En helt annen ting er hvordan avisene rundt om i verden beskrev og kommenterte de ulike ekspedisjonene som var i gang på den tiden, for det var ikke få, og det er heller ikke like kjent.

Tone Wisting, oldebarn til polfarer Oscar Wisting, har på et grunnlag av private utklippsbøker og Frammuseets digitaliserte avisutklipp studert hvordan polarekspedisjonen ble omtalt i aviser verden rundt. Det er Leon Amundsen, Roalds bror, som har samlet inn alt dette materialet, og to av dem havnet altså hos min oldefar, forteller Tone Wisting

Nordpolen var et mål, og både svindel og usanne påstander florerte i tiden. Avisene kastet seg inn i debattene, og patriotismen satt løst når det gjaldt å forsvare sine landsmenns ekspedisjoner, og gjerne henge ut konkurrentene. Amundsen fikk ofte så hatten passet. Men det er også mye humor involvert ofte krydret med tegninger.

Hør Tone Wisting fortelle og vise bilder fra en rekke aviser i denne perioden og få innblikk i hva som opptok journalistene som dekket de spennende polferdene.  

Inngang: kr. 100 (kjøpes i museet).

Velkommen til et spennende foredrag!

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1