Om Munchs hus
Munchs hus ligger i et godt bevart kulturmiljø med lav trehusbebyggelse og smale gater, i Åsgårdstrand, Horten kommune.
Huset er kjent som kunstnerhjemmet til maleren Edvard Munch som bodde her i lange perioder og hvor han malte noen av sine mest kjente bilder. I hagen lot Munch oppføre et atelier, og her dyrket han frukt, bær og grønnsaker.
Etter Edvard Munchs død i 1944 kjøpte kommunen boligen av dødsboet etter kunstneren, med den intensjon å åpne det som verdens første Munchmuseum. Det skjer i 1947.
Eiendommen ble fredet av Riksantikvaren i 2013. Både museet og stedet Åsgårdstrand er unike og sentrale i formidlingen av Munchs kunstnerskap.
Edvard Munchs liv i Åsgårdstrand
Kunsthistorien ble aldri den samme etter Edvard Munch – Åsgårdstrand ble heller ikke helt seg selv igjen: Stedet ble forløsende for Munch som kunstner, som maler av de moderne menneskets sjelsliv: Her fant kunstneren Munch gjennom flere tiår inspirasjon – og mennesket sjelero og vennskap. Her vender Munch seg bort fra 1880-årenes realisme og søker det sterkeste i naturen, livet selv. Og her går landskapet inn som et levende ledd i hans kunst. For å låne ordene til Munchs venn og slektning Ludvig Ravensberg: «Det er her Munch oppdager og blir de lyse, nordiske skyggeløse sommernetters maler.»
Munch besøker Åsgårdstrand første gang i 1885. Den lille byen ble etter hvert fast tilholdssted om somrene, og i 1898 kjøper han sin første eiendom her. I dag det eneste bevarte, intakte hjemmet etter Munch – og museum siden 1947.
I Åsgårdstrand går Munchs kunst gjennom en rekke ulike perioder og stemninger: Alt fra ensomhet kjærlighetens mange faser, til å fange sommerlige sysler med badende barn, til rene landskapsbilder, høsting og vedhugging i hagen, til barns fantasi og vandring inn i eventyrskogen. Stedet går som en rød tråd gjennom store deler av Munchs kunst og hans liv.
De menneskelige dramaene i Munchs kunst finner sitt landskap og sine kulisser i 1890-årene i Åsgårdstrand: «Frisen er tenkt som en rekke dekorative bilder som samlet skal gi et bilde av livet. Gjennom dem snor seg den buktende strandlinjen, utenfor ligger havet, som alltid er i bevegelse, og under trærnes kroner leves det mangfoldige liv, med dets gleder og sorger.»
Det var til Åsgårdstrand Munch lengtet når han var i utlandet og i perioder følte seg nedfor og sliten. Da var det en trøst å planlegge neste sommer her. Han tenkte på trær som skulle plantes, på sin lille kjøkkenhage som skulle stelles: «Jeg er så umåtelig lei av reiser og utstillinger – og har stor lengsel til mitt hus og til mitt arbeide.»
Se den flotte filmen om Edvard Munchs liv i Åsgårdstrand
Nettverket «Iconic houses»
Munchs hus er medlem i det internasjonale nettverket «Iconic houses», som promoterer, formidler og forbinder modernistiske arkitektoniske mesterverk og kunstnerhjem.
Av norske medlemmer finner vi Villa Stenersen, Vigelandmuseet og Munchs hus på den eksklusive listen.
I Norge er det flere steder som deler historiene om Edvard Munchs liv og kunst. Åtte steder bærer hans historier og samarbeider om å fortelle disse videre, i «Munchnettverket».
Munchnettverket
I forbindelse med Munchs 150-års-jubileum i 2013 samlet Munch-stedene i Norge seg i et nettverk for felles profilering, kunnskap og aktiviteter.
Edvard Munchs steder er Kragerø, Åsgårdstrand, Vågå, Løten, Hvitsten (Ramme), Oslo (Ekely), Moss og Fredrikstad. Munchmuseet og Nasjonalmuseet har også vært med i nettverket siden oppstart. Munch levde og malte mange av sine verk i Kragerø, Åsgårdstrand, Hvitsten, Ekely og Moss. Løten er fødestedet, Vågå er der farsslekten kom fra og Fredrikstad er stedet der morsslekten kom fra.
Etter jubileet ønsket stedene å fortsette samarbeidet, og arbeide med utvikling av et helhetlig opplevelsestilbud bygget på Edvard Munchs kunst og liv. Nettverket samarbeider tett med reiselivet i regionen, og da i hovedsak Visit Oslo Region. Dette er regionselskapet for Visit Lillehammer, Visit Innlandet, Visit Oslo, Visit Akershus, Visit Vestfold, Visit Østfold og Visit Fredrikstad og Hvaler.
Nettverkets visjon er å gjøre Munchs kunst og liv til Norges mest attraktive, tematiske opplevelse.
Formålet med nettverket er å bygge kunnskap om Edvard Munchs tilknytning til stedene og økt besøk. Nettverket skal samarbeide om kompetanseutvikling og erfaringsutveksling. Det er også et viktig mål å bygge lokal kunnskap, stolthet og identitet gjennom tilhørigheten til en av verdens største kunstnere.