Hopp til hovedinnhold

Bifrost

Skulpturstien ved Midgard vikingsenter

  • 1/1

Bifrost er Midgard vikingsenters nye skulptursti, en sti som slynger seg gjennom skogslandskapet mellom Gildehallen og museet. Inspirert av norrøn mytologi, binder stien sammen flere verdener – ikke bare i mytologisk forstand, men også mellom fortid og nåtid, natur og kultur, kunst og kunnskap.

En bro mellom verdener

I den norrøne mytologien er Bifrost regnbuebroen som forbinder menneskenes verden, Midgard, med gudenes verden, Åsgard. Den skjelvende, lysende veien sies å være vakrere enn noen annen konstruksjon og voktes av den mektige Heimdall. Bifrost er både en fysisk bro og et symbol – en forbindelse mellom verdener, mellom det jordiske og det guddommelige.

På Midgard vikingsenter får Bifrost en ny betydning. Broen representerer ikke bare en mytologisk ferd mellom himmel og jord, men også en reise gjennom tid og rom. Den inviterer publikum til å bevege seg fysisk gjennom landskapet, men også mentalt og følelsesmessig mellom fortellinger, verdier og tolkninger – fra vikingtid til vår samtid.

Som regnbue er Bifrost også et sterkt symbol i vår tid – en bro for mangfold, stolthet og frihet. Dermed bærer stien både eldgamle og moderne betydninger, og gjør Midgards mytologiske landskap relevant og inkluderende for nye generasjoner.

Heimdall og ravnene – voktere av kunnskap og verdener

Heimdall er vokteren av Bifrost. Han står fire meter høy ved stiens begynnelse et steinkast fra Gildehallens utkikkstårn. Der vokter han veien til Midgard og menneskenes rike. I mytologien er han guden med gulltenner og skarpere sanser enn noen annen – valgt til å vokte broen mot jotnene. Heimdall varsler verdens ende med å blåse i det mektige Gjallarhornet.

Videre langs stien finner vi Hugin og Munin, Odins to ravner. Deres navn betyr «tanke» og «minne», og de symboliserer visdom og innsikt. Hver morgen flyr de ut i verden og bringer tilbake nyheter fra både gudenes og menneskenes riker. De er ikke bare fugler i norrøn mytologi – men også symboler for den evige jakten på kunnskap og refleksjon. Kanskje hvisker de deg et godt råd eller to – små tips for å finne veien trygt gjennom skogen og videre til Midgard?

Ravnene, som reiser mellom verdener, speiler Bifrosts funksjon – de flyr mellom Midgard, Åsgard og Utgard der jotnene bor, mellom det kjente og det ukjente. I vår sammenheng symboliserer de også museets rolle som formidler mellom fortid og nåtid.

Heimdal ble avduket under Midgardsblot i 2023 av metal bandet Enslaved, som var festival headlinere med albumet «Heimdal» samme år.

Lokal og kreativt samarbeid

Skulpturene er skapt av Stian Antonsen i samarbeid med Harpix Heartwood Empire AS, og er et resultat av et unikt kunst- og formidlingssamarbeid mellom Midgard Vikingsenter og Horten kommune. Stian er en anerkjent arborist og motorsagkunstner, og alle verkene er laget i gjenbrukte og naturlige materialer. Ingen trær felles for prosjektet, og skulpturene er laget slik at de vil inngå i skogens naturlige kretsløp og bli til livsgrunnlag for insekter og biologisk mangfold. Gjallarhornet til Heimdal ble utviklet sammen med det lokale metall- og sveiseverkstedet Miretu Rør og Sveis AS, som donerte eget arbeid for å realisere skulpturen. Slik er Bifrost et resultat av lokalt samarbeid mellom kunstner, industri, museum og kommune.

Stian Antonsen har også laget de monumentale vikinghodene som pryder rundkjøringen ved Borre, like ved Midgard vikingsenter. Fire skulpturer i tre og stål voktere innfartsåren til Hortens vikingarv og ønsker besøkende og lokalbefolkning velkommen. Hodene reflekterer også Midgard vikingsenters logo.

En opplevelse for alle – hele året

Bifrost-skulpturstien er en del av Midgard vikingsenters satsing på attraksjonsutvikling, spesielt rettet mot barn, unge og familier. Stien er åpen hele året og gir en sanselig opplevelse, også utenfor museets åpningstider. Den gjør norrøn mytologi tilgjengelig gjennom kunst, natur og bevegelse.

Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2