Hopp til hovedinnhold

Foredrag: Berusende makt

I foredraget utforskes det hvorvidt ølet som ble brygget til gjestebudene i Norge i var en bidragsytende faktor i forbindelse med opprettelsen og opprettholdelsen av maktstrukturene som skal ha preget Norge og Norden i tidig middelalder.

  • 1/1

Øl var uten tvil en verdsatt vare i denne perioden, men var dets verdi høyt nok til at høvdinger og konger kunne benytte det for å binde bøndene til seg i vennskap og gjeld? Er det kun kornet som ble benyttet i bryggeprosessen som ga ølet verdi, eller var det andre faktorer som spilte inn? Og hva kan vi egentlig si om hvordan bryggeprosessen kan ha sett ut på denne tiden? Dette er spørsmål du (forhåpentligvis) vil få svar på i dette foredraget.

Even Oluf Mørch-Jensen jobber som lærer i historie, religion og etikk, og norsk på Bleiker vgs. i Asker. Han har en mastergrad i samfunnsfagsdidaktikk ved Høgskulen på Vestlandet. Temaet for denne masteren var det samme som dette foredraget; ølets rolle i opprettelsen og opprettholdelsen av maktstrukturer i Norge/Norden i vikingtid/tidlig middelalder.

Foredraget arrangeres i samarbeid med Midgard Vikingsenters Venneforening.

Inngang til foredraget er inkludert i ordinær museumsbillett. 

Kombiner gjerne med vårt middagstilbud: Middag + billett = 150 kr (Barn, studenter, honnør: 120 kr).

Velkommen til Midgard vikingsenter 24. november kl. 18.00!

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1